Загроза з боку РФ: Пентагон дав обіцянку трьом країнам

Сполучені Штати Америки готові у разі потреби захищати Латвію, Литву й Естонію.

Вашингтон збереже свою військову присутність у регіоні. Про це заявив голова Пентагону Ллойд Остін під час брифінгу в столиці Естонії Таллінні, пише "Укрінформ"

"Хочу чітко зазначити сьогодні для естонського народу одну річ: Сполучені Штати продовжать бути непохитно відданими свободі й суверенітету наших балтійських союзників", сказав Остін.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Він підкреслив, що США продовжать разом із балтійськими країнами посилювати стримування будь-яких загроз для спільної безпеки в регіоні.

Голова міноборони США нагадав, що президент країни Джо Байден раніше оголосив про рішення посилити американську військову присутність в країнах Балтії.

Водночас він зауважив, що вже зараз в Естонії розгорнули додатковий взвод HIMARS, а також мотопіхотну роту. Вони проводять спільні навчання з національними силами оборони країни, щоби посилити оперативну сумісність та безпеку Естонії й НАТО.

Остін висловив очікування, що на саміті НАТО у литовській столиці Вільнюс, дотягнеться ще більшого прогресу в плані оборонних ініціатив. Саміт запланований на липень цього року.

Країни НАТО повинні припинити проводити "червоні лінії" і поставити Україні необхідну зброю, зокрема винищувачі. Низку "червоних ліній" вже пройдено, заявив президент Литви Гітанас Науседа.

До України прибула перша партія зенітних установок L-70 із Литви. Вони допоможуть захистити мирні населені пункти країни від російських терористичних ударів.