Захарова "вибухнула" фейками про Молдову – Кишинів відповів

У міністерстві закордонних справ та європейської інтеграції Молдови відреагували на заяву речниці МЗС Росії Марії Захарової про те, що Кишинів іде до ЄС "через тотальний контроль та тиск на опозицію".

Радник із комунікацій у МЗС Молдови Ігор Захаров рекомендував Захаровій перечитати копенгагенські критерії та конституцію РФ. Про це написав у Facebook.

На брифінгу в Москві Захарова заявила, що Молдова рухається в ЄС "не шляхом зміцнення економіки, посилення демократії та розвитку соціальної сфери", а "через централізацію влади, через цензуру, тотальний контроль над усім суспільно-політичним простором".

На думку Захарової, Молдова застосовує "різні методи залякування і тиску на опозицію".

Також вона обурилася через закон про заміну "молдовської мови" на румунську, заявила про нібито "обвалення соціально-економічної ситуації". Згадала про копенгагенські критерії і видала низку далеких від реальності наративів Кремля.

"Передусім не Молдавія, а Молдова! Ми у Міністерстві закордонних справ та європейської інтеграції вітаємо той факт, що пані Захарова знайома з копенгагенськими критеріями. Хочемо її запевнити, що наша країна віддана дотриманню цих критеріїв та активно впроваджує їх", відповів представник МЗС Молдови Захаровій.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Він наголосив, що Молдова також дотримується принципів демократії, верховенства права, рівності, соціальної справедливості, дотримання основних прав та свобод людини.

Він нагадав, що у Молдові є реальна парламентська та позапарламентська опозиція, а молдовські ЗМІ мають право вільно та безперешкодно коментувати та критикувати владу, якщо це не суперечить законодавству та не створює загрози нацбезпеці.

Захаров наголосив, що згідно з індексом свободи преси організації "Репортери без кордонів", Кишинів посідає гідне 40-е місце, а РФ 155-те зі 180.

"На додаток до копенгагенських критеріїв пропонуємо пані Захаровій перечитати конституцію Росії, яка, серед іншого, гарантує кожному свободу думки та слова, право вільно шукати, отримувати, передавати, виробляти та поширювати інформацію будь-яким законним способом. Також гарантується свобода масової інформації та забороняється цензура", додав представник МЗС Молдови.

13 лютого президентка Республіки Молдова Мая Санду заявила про підготовку Росією держперевороту в її країні. За словами Санду, Кремль планує організувати протести опозиції із залученням громадян РФ, Білорусі, Сербії та Чорногорії. План включає захоплення урядових будівель та зміну влади у країні.

10 лютого секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що Росія планує організувати державний переворот у Молдові і поставити там керований уряд. Також він сказав, що для досягнення цих цілей Росія може залучити чеченських "рятувальників", які вже у Туреччині і дуже швидко, на його думку, можуть опинитися в Молдові.

9 лютого президент Володимир Зеленский повідомив, що українська розвідка перехопила російський план щодо руйнування політичної ситуації в Молдові. У Кишиневі підтвердили цю заяву.