Західні партнери інвестують в український оборонпром — експерт

Інвестиції Західних партнерів в український оборонпром
Інвестиції Західних партнерів в український оборонпром

Розвиток військово-промислового комплексу в Україні здійснюється за новою моделлю співробітництва, коли зарубіжні партнери інвестують в український оборонпром. Про це заявив військово-політичний аналітик Дмитро Снєгирьов.

"Сили оборони України, на жаль, на 70% залежать від наших зовнішньоекономічних партнерів. Щоб знизити такий рівень залежності, було прийнято рішення про розвиток військово-промислового комплексу та співпрацю з ключовими європейськими партнерами. Це означає, що закордонні партнери фінансують виробництво засобів поразки та матеріально-технічного забезпечення для сил оборони України, інвестуючи в український оборонпром. Таким чином створюються нові робочі місця та здійснюється розвиток вітчизняного військово-промислового комплексу", - пояснив аналітик.

Снєгирьов вважає, що це серйозний крок, оскільки така формула дозволяє Україні зменшити залежність від західних партнерів.

"Західні партнери зацікавлені у виробництві та модернізації самохідних артилерійських установок (САУ) "Богдана" для Сил оборони України. Це одна з найновіших розробок українського військово-промислового комплексу. Хоча вона була продемонстрована в 2018 році, через бюрократичні перешкоди розробка та серійне виробництво були призупинені до моменту широкомасштабного вторгнення в Україну. Наразі, за оцінкою президента, ми виробляємо рекордну кількість САУ "Богдана" і маємо всі необхідні критерії, щоб перейти на вітчизняне виробництво САУ калібром 155 мм, які мають дальність поразки до 42 км. Це серйозні досягнення, які свідчать про те, що САУ "Богдана" є однією з найкращих серед інших САУ", - розповів аналітик.

Читайте також