Закон про мобілізацію: Тимошенко розповіла, які пункти слід вилучити

Законопроєкт про мобілізацію викликає незгоду

У комітеті Верховної Ради розглядають оновлений законопроєкт про мобілізацію. Народна депутатка Юлія Тимошенко висловила свою незгоду з цим законопроєктом та закликала не тривожити суспільство безглуздими законами, які вже принесли багато проблем.

За словами Тимошенко, законопроєкт призвів до неконтрольованого зняття депозитів в банках та великих черг у консульствах для легалізації документів.

«Сьогодні люди, які злякані, залишають країну в будь-який спосіб. Не збурюйте суспільство, не забувайте, що саме це суспільство великою мірою несе цю війну на своїх плечах. Будь-який закон про мобілізацію все-таки провокує нестабільність», - заявила Тимошенко.

Депутатка вимагає вилучити пункти, які передбачають кримінальну відповідальність за неявку до військкомату, невідкриття електронного кабінету та непроходження ВЛК.

«Просто кримінальна відповідальність, репресії - це не наша країна. Ми ж не хочемо, щоб половина країни опинилася за ґратами, чи щоб люди лісами втікали в Румунію, Угорщину чи Польщу. Ми ж не хочемо кидати в тюрми людей, які сьогодні займаються волонтерством, тримають економіку на своїх руках, щоб країна жила. Категорично цього не можна робити», - підкреслила Тимошенко.

Уряд також пропонує зміни до законопроєкту про мобілізацію, зокрема зниження призовного віку до 25 років і обмеження прав громадян, які ухиляються від військового обліку та служби.

Проте, радник президента Михайло Подоляк заявив, що законопроєкт в його поточному вигляді не буде голосуватися, а будуть проведені додаткові дискусії та внесення змін до тексту.