Законопроєкт Зеленського: хто зможе отримати множинне громадянство в Україні

Законопроєкт про множинне громадянство в Україні

Президент Володимир Зеленський запропонував законопроєкт, який передбачає впровадження множинного громадянства в Україні. Законопроєкт дасть можливість отримати подвійне громадянство у певних умовах. 

Держава вже давно обговорює питання впровадження множинного громадянства, що буде сприяти розвитку та збереженню української спільноти в усьому світі.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба виступив за цю ініціативу, пояснивши, що подвійне громадянство є необхідним для багатьох українців, зокрема для тих, хто був змушений залишити Україну внаслідок війни. Проте, таке громадянство має бути обмеженим і не допускати подвійне громадянство з державами-агресорами.

Переваги множинного громадянства в Україні

За словами міністра закордонних справ, множинне громадянство є важливим для українців, які проживають за кордоном, оскільки воно дозволить зберегти зв'язки з Батьківщиною. Впровадження цього інституту стане частиною державної політики, спрямованої на підтримку та розвиток української спільноти в усьому світі.

Також, з вступом України до Європейського Союзу, українські паспорти матимуть той же статус, що і паспорти інших європейських країн.

Заборона на подвійне громадянство

Уряд планує дозволити множинне громадянство не з Росією, а з країнами ЄС. Проте, подвійне громадянство з країнами-агресорами або недружніми країнами буде заборонене.

Також планується встановити обмеження на подвійне громадянство для вищих посадових осіб.

Зміни законопроєкту про множинне громадянство

Верховна Рада вже розглядала законопроєкт про множинне громадянство, проте його обговорення було відкладене в зв'язку з вимогою внесення змін до Конституції.

Президент Зеленський у грудні 2021 року подав до парламенту новий законопроєкт про множинне громадянство, проте поки що не було зроблено жодних змін у цьому питанні.

За результатами опитування Фонду "Демократичні ініціативи" відомо, що 48% українців не підтримують ідею впровадження подвійного та множинного громадянства.