Запуск ракети. Кім Чен Ин пояснив, який сигнал послав Байдену

Запуск балістичної ракети "Хвасон-18" показав, що КНДР готова діяти, якщо США приймуть невдалие рішення щодо Пхеньяну. Про це заявив лідер КНДР Кім Чен Ин. Він стверджує, що США цілий рік розшаровували військову істерику.

Кім Чен Ін заявив, що це навчання продемонструвало готовність КНДР до негайних дій і вказало, яким буде їх вибір у випадку невдалого рішення з боку Вашингтона. Цю інформацію передає Центральне телеграфне агентство Кореї (ЦТАК).

Голова КНДР наголосив, що запуск ракети був відповіддю на ворожі дії з боку США та Південної Кореї. Він також зазначив, що у разі подальших агресивних дій Америки Пхеньян розгляне активніші наступальні дії.

Кім Чен Ін підкреслив, що запуск ракети не вплинув на безпеку сусідніх країн. Запуск ракети контролював сам лідер КНДР, що знаходився в центральному командно-спостережному пункті, він також затвердив план та дозволив запуск. Наказ на запуск видав генерал армії Чан Чхан Ха 2-й Червонопрапорній роті.

Під час польоту ракети, який тривав 73 хвилини, віце-міністр оборони Японії Сінго Міяке повідомив, що вона пролетіла 1 тисячу кілометрів на максимальній висоті 6 тисяч кілометрів. При запуску цією траєкторією її дальність може сягнути 15 тисяч кілометрів, тобто охопити всю територію США.

Внаслідок запуску ракети, Японія скликала раду національної безпеки, повідомив прем'єр-міністр Фуміо Кісіда. Наразі немає інформації про збитки, але чекають детального звіту про інцидент.

Україна рішуче засудила ракетні випробування, які провела КНДР, і закликала партнерів посилити тиск на Пхеньян. МЗС України повідомило, що Україна підтримує зусилля для дотримання міжнародного порядку та зупинення дій, які можуть призвести до подальшого погіршення безпекової ситуації не лише на Корейському півострові, але й у світі взагалі.