Зброя від Литви: перша партія прибула до України

До України прибула перша партія зенітних установок L-70 із Литви.

Вони допоможуть захистити мирні населені пункти країни від російських терористичних ударів. Про це у Twitter повідомив міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас.

"Партія литовських надісланих зенітних гармат L-70 і боєприпаси, які допоможуть захистити критичну інфраструктуру, вже прибули до України", ‒ наголосив Анушаускас.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

L70 це 40-міліметрова автоматична гармата багатоцільового призначення. Вона розроблена шведською компанією AB Bofors ще у другій половині 40-х років. Попри вік, ця артилерійська система є однією з найбільш популярних та активно конкурує зі швейцарською Oerlikon GDF. Окрім того, Bofors L70 є основою значної кількості сучасних зенітних систем морського та наземного базування. Перебуває на озброєнні декількох десятків країн, у частині з яких вироблялась за ліцензією.

Боєприпаси до L-70 мають високу потужність. Розробники також зробили ставку на високу купчастість. Зокрема швидкострільність цієї установки становить 240-330 пострілів за хвилину. L70 відрізняється гарантованою ймовірністю знищення цілі типу "Shahed-136" однією-двома чергами. Ефективна дальність вогню становить 3-4 кілометри.

Уряд Литви передасть Україні 36 зенітно-ракетних комплексів, які допоможуть протидіяти іранським безпілотникам. Також підготували 15 інструкторів ЗРК, які навчатимуть українських військових, заявив міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас.

Країни НАТО повинні припинити проводити "червоні лінії" і поставити Україні необхідну зброю, зокрема винищувачі. Низку "червоних ліній" вже пройдено. Про це заявив президент Литви Гітанас Науседа.