Зеленський поінформував про ситуацію на кордоні з Польщею

Зустрічі та нарада президента Зеленського щодо прикордонної ситуації з Польщею

Президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо прикордонної ситуації з Польщею та доручив прем'єр-міністру України терміново переговорити з польським колегою. Про це глава держави розповів у вечірньому відеозверненні.

«Ми в Україні сприймаємо як очевидне порушення принципів солідарності те, що відбувалося й триває щодо наших громадян та українських вантажів. Українське зерно на асфальті – це не просто кілька драматичних кадрів. Це свідчення того, як емоції можуть ставати небезпечними. Ми маємо попри все захищати добросусідство та солідарність, які змінюють історію всієї Європи на краще. І ми маємо разом із Польщею визначити спільне ставлення, зокрема, до імпорту російського зерна та іншого імпорту з Росії на територію країн Європи, щоб захистити наші суспільства і, зокрема, фермерів – і українських, і польських. І маємо завжди домовлятися поміж собою – українці й поляки, – щоб наш спільний ворог у Москві не міг розвернути конфлікти в нашому прикордонні проти і економіки, і кордонів, і суверенітету кожного з нас», – заявив очільник України.

Зеленський провів сьогодні кілька підготовчих нарад перед міжнародною активністю. У його планах заплановані зустрічі з партнерами та підписання нових угод, що сприятимуть економічному зростанню України.

Президент також підтримав ініціативу Ради з підтримки підприємництва в умовах війни, яка допоможе забезпечити більше впевненості бізнесу й державі, а також зростання економіки та створення нових робочих місць.

«Більше захисту для бізнесу від процесуальних порушень та зловживань. Більше можливостей підтримати «білий» бізнес та отримати, відповідно, більше податків. Додати більше ефективності Бюро економічної безпеки. Таких завдань вистачає. І всі державні інституції в підсумку мають бути переналаштовані максимально на допомогу економічному зростанню. Часові межі для рішень теж уже окреслені», – розповів він.

У своєму зверненні президент також подякував нашим захисникам за відбиту ракетну атаку, наголосивши на необхідності зміцнення захисту від російського терору. Водночас він додав, що робить все можливе, щоб забезпечити безпеку воїнів та зберегти життя українців у зоні конфлікту.

Також Зеленський розповів про доповідь головкома Олександра Сирського та міністра оборони Рустема Умєрова про ситуацію на фронті та зроблені заходи забезпечення українських військових. Окрім цього, він підписав декілька указів про нові заміни в Силах оборони України.

Міністерство аграрної політики та продовольства України також засудило навмисне знищення українського зерна на кордоні з Польщею польськими протестувальниками.