Зеленський заявив, що розуміє українців, які не хочуть воювати

Президент Зеленський емпатізує з побажаннями українців не брати участь у війні
Президент Зеленський емпатізує з побажаннями українців не брати участь у війні

Зеленський закликає до мобілізації

Президент України Володимир Зеленський наголосив на необхідності мобілізації, при цьому розуміючи людей, які не бажають воювати. Про це він заявив у своєму інтерв'ю The Guardian у відповідь на питання про те, скільки ще Україна зможе вести війну з мобілізованою армією.

Зеленський підкреслив, що ситуація в країні зараз відрізняється від початкової стадії вторгнення.

“Коли окупували значну частину України, всі вийшли на вулиці та мобілізувалися до армії. З плином часу енергія трохи змінилась. Є люди, які не хочуть воювати, і я це розумію”, - заявив президент.

Проте він вважає, що це не означає, що українці масово уникають мобілізацію та не хочуть брати участь у війні.

“Є ті, хто не хоче або хто боїться. Але ми всі люди. Але не можна стверджувати, що всі зараз тікають, відмінно від минулого”, - наголосив Зеленський.

Президент також зазначив, що патріотизм українців залишається сильним, чого доводить те, що Росія ще не остаточно окупувала країну, навіть якщо патріотів на передовій стало менше.

“Ми не можемо стверджувати, що лише на початку були патріоти. Якби на передовій не було патріотів, то чому Путін досі не окупував нас остаточно?” - запитав Зеленський.

Крім цього, було оголошено штрафи для жінок, які відмовляються від мобілізації і не оновлюють свої дані згідно з новим законом про мобілізацію. Військовозобов'язані жінки можуть бути оштрафовані на суму від 17 до 25,5 тисяч гривень, якщо не оновлять свої дані протягом 60 днів після прийняття закону.

Для юнаків, яким виповнилося 17 років і які перебувають за кордоном, стати на військовий облік можна лише особисто. Пресслужба Сухопутних військ ЗСУ повідомила, що юнаки можуть отримати повістки від Територіальних центрів катастрофічного карного спрямування, якщо вони ще не стали на військовий облік. Оновлення даних можуть продовжуватися, якщо утруднюються збої або форс-мажорні обставини.

Читайте також