Зеленського номіновано на Нобелівську премію миру-2024

Зеленський нобелівська премія миру 2024
Зеленський нобелівська премія миру 2024

Зеленський номінований на Нобелівську премію миру

Президент України Володимир Зеленський був номінований на Нобелівську премію миру у 2024 році, повідомляє Reuters. Загалом на премію було номіновано 286 кандидатів. Серед фаворитів також Агентство ООН у справах палестинських біженців, Міжнародний суд і генсек ООН Антоніу Гутерріш. Фаворитом букмекерів є Олексій Навальний, проте він не може отримати премію посмертно. Зеленський також вважається фаворитом, але його шанси на перемогу невеликі через воєнний стан в Україні. Комітет може також вирішити, що ніхто не отримає премію.

Є кандидати, які заслуговують на увагу, серед них Агентство ООН у справах палестинських біженців, яке займається допомогою цивільному населенню страждати від війни в Газі. Однак, комітет може зосередитися на гуманітарних організаціях, що сприяють полегшенню страждань. Варто зазначити, що у минулому уже було 19 випадків, коли премію не надавали. Зокрема, 18 депутатів Верховної Ради України звернулися до Нобелівського комітету з пропозицією не надавати премію кандидатуру Рубена Варданяна. Також варто згадати, що Організація Об'єднаних Націй не може розв'язати проблему війни та миру, оскільки в Раді Безпеки залежить від права вето.

Зеленський наголосив, що Нобелівська премія не повинна бути використана для політичної реклами. Він попередив, що будь-які спроби отримати премію за заморожене перемир'я замість справжнього миру можуть призвести до більшого страждання та катастрофи.

Читайте також

Що подивитися у Вашингтоні за 1, 2 та 3 дні
сьогодні, 14:40 43 переглянули
Огляд достопримічательностей Вашингтона за 1-3 дні