ЗСУ ведуть позиційні бої на декількох напрямках: аналіз ISW

Українські війська брали участь у позиційних боях на декількох напрямках. Зокрема, бої тривали на Куп'янському, Лиманському, Бахмутському і Запорізькому напрямках. Про це повідомили з Інституту вивчення війни (ISW).

Протидія російським силам

За даними російських і українських джерел, бої тривали на Куп'янському напрямку на північний схід від Петропавлівки, біля Синьківки, Стельмахівки, Новоселівського. Також бої підтримувалися на Лиманському напрямку, в районі Григорівки, Торського, Серебрянського лісу, Діброви, Білогорівки.

За останньою інформацією, російські сили просунулися на південний захід від Першотравневого поблизу Куп'янська. Доказом цього є геолокаційні кадри, опубліковані 24 грудня.

Також повідомляється, що 25 грудня російські війська атакували район Веселого, але не змогли вести наступ.

Бойові дії тривали на північний захід від Бахмута біля Богданівки, на південний захід від Бахмута біля Кліщіївки та Андріївки, а також на захід від Бахмута біля Іванівського та траси Хромове-Часів Яр. З промовитою характеристикою російських сил висловився Вадим Іващенко, речник 42-ї окремої механізованої бригади, а саме, за його словами, російські війська використовували сльозогінний газ та хімічну зброю для вигнання українських сил із позицій на Бахмутському напрямку.

Усе ж таки, українські сили намагалися атакувати позиції російських військ на Горлівському напрямку, але без успіху. Ця інформація підтверджена і російськими, і українськими джерелами.

Російські війська також здійснили незначне просування на північний захід, південний захід і південний схід від Авдіївки. Протистояння продовжувалося на декількох напрямках, зокрема, на північний захід від Авдіївки біля Авдіївського коксохімічного заводу, на схід від Новобахмутівки, біля Степового та Очеретиного, а також в промисловій зоні. За останньою інформацією, ситуація на Авдіївському напрямку не покращується.

Деякі дані та офіційні заяви свідчать про те, що російські війська взяли під контроль більшу частину Мар’їнки. Бої тривали на захід і північний захід від Мар’їнки та на південний захід від Донецька біля Новомихайлівки та Побєди.

Певне обурення серед українців вызвали заяви російських джерел про те, що 26 грудня Армія РФ збила дві ракети біля окупованого Маріуполя. Петро Андрющенко, радник мера Маріуполя, повідомив, що російська армія, ймовірно, намагається встановити системи протиповітряної оборони в Маріуполі.

Також за останню інформацію, 25 і 26 грудня тривалі позиційні бої біля Старомайорського і на північ від Приютного на кордоні Донецько-Запорізької областей.

Російські війська продовжується просування у західній Запорізькій області і позиційна боротьба з українськими силами триває й сьогодні. Геолокаційні кадри, опубліковані 25 грудня, свідчать, що російські війська просунулися на північний захід від Роботиного.

На поцілого тепер розташовано позиційний бій на південь від Гуляйполя біля Роботиного, Вербового, Новопрокопівки і Копані.

На даний момент українські сили утримують позиції на лівому березі Херсонської області, проте ні російські, ні українські війська не змогли здобути значних успіхів у цьому районі 25 або 26 грудня.