«5 тис. шоломів – це був провал». Голова Оборонного комітету Бундестагу прокоментувала дії Німеччини на початку війни

У ексміністра оборони ФРН Крістіни Ламбрехт виник провал комунікації, коли вона заявила про надання лише 5000 шоломів під час повномасштабного вторгнення. Це свідчило не тільки про нездатність висловити підтримку, але і про безпомічну реакцію щодо змін дій Німеччини порівняно з початком російсько-української війни у 2014 році. Про це розповіла голова оборонного комітету Бундестагу, Марі-Агнес Штрак-Циммерманн, у інтерв'ю "Главкому".

За словами політика, тоді Ламбрехт не розуміла необхідності термінової реальної підтримки. Проте, реакція на її заяву була надмірною. Німеччина повинна була зібратися з думками і готуватися надати довгострокову допомогу Україні.

Штрак-Циммерманн зауважила, що під час російського вторгнення на Донбасі у 2014 році та окупації Криму, Захід був дуже стриманим щодо постачання зброї. Проте, після 24 лютого 2022 року стало очевидним для багатьох, включаючи Штрак-Циммерманн, що Україна потребує підтримки.

Політик вважає, що помилка з 2014 року, коли Захід неадекватно реагував на війну в Україні, не повинна повторюватись після повномасштабного вторгнення. Штрак-Циммерманн зазначила, що в Оборонному комітеті Бундестагу спостерігали за нарощуванням російських військ і сподівалися, що вторгнення не станеться. Однак ситуація змінилась 24 лютого, коли російська армія атакувала. Це спричинило шок.

Згадаємо, що рішення Німеччини поставити Україні всього 5000 захисних шоломів замість зброї викликало гумористичні коментарі в мережі. Багато вважають, що влада Німеччини не усвідомлює серйозність ситуації. Крім того, Німеччина під загрозою зменшення військової допомоги Україні у 2024 році через фінансові проблеми.

Однак нещодавно міністр оборони Німеччини, Борис Пісторіус, оголосив про новий пакет допомоги для України, який включатиме зброю та озброєння.