Церковні православні свята у липні 2024 року

Вже після Великодня різниця у православних календарях (старий та новий стиль) стане менш помітною. Звісно, свята у липні православні будуть усе ще з невеликою плутаниною, але весь процес переходу українців на нові дати у календарі буде простішим.

Також релігійні свята у липні є досить важливими і значущими для всіх вірян. Адже церковні свята на липень мають значення. Далеко не кожне церковне свято на липень буде настільки важливим, що також потрібно враховувати (у ці дні зазвичай все обмежується особливою літургією).

Що принесе липень: що відомо про православні церковні свята

Загалом у церковному календарі 12 найважливіших свят. Вони також мають свій умовний поділ. При цьому четверта частина цих свят називається перехідною. Саме їхні дати змінюються щороку.

Інші свята всі залежно від різних стилів, не можуть бути перехідними. Їхні дати повинні не змінюватися. Втім, вже у 2024 році слід враховувати, що українська офіційна церква перейшла на інший стиль. Називається цей календар новим юліанським. Саме через нього змістилася частина святкувань. Великдень при цьому було винесено до іншої категорії. До речі, з Великоднем у 2024 році для багатьох українців виникла найбільша плутаниця. Тому більшість українців вирішили святкувати найважливіший день у році для вірян 5 травня, разом з більшістю країн колишнього радянського союзу.

православні свята на липень

Якщо говорити про перехідні свята у 2024 році, то йдеться про:

  • Вербна неділя або Вхід Господній до Єрусалиму – 28 квітня;

  • Вознесіння Господнє – 13 червня;

  • День святої Трійці (Зелені свята, П'ятидесятниця) – 23 червня.

Натомість залишилися свята без цього переходу. Про які свята йдеться:

  • Богоявлення або Хрещення Господнє – 6 січня;

  • Стрітення Господнє – 2 лютого;

  • Благовіщення Пресвятої Богородиці – 25 березня;

  • Преображення Господнє – 6 серпня;

  • Успіння Богородиці – 15 серпня;

  • Різдво Богородиці – 8 вересня;

  • Воздвиження Хреста Господнього – 14 вересня;

  • Введення у храм Пресвятої Богородиці – 21 листопада.

  • Різдво Христове – 25 грудня.

Таким святам зазвичай приділяється багато уваги від вірян.

Що відомо про церковний календар на липень 2024 року?

Повертаючись до святкувань у липні, то там буде лише кілька важливих днів. Насамперед у церквах та храмах буде святкова літургія 7 липня. У цей день весь православний світ відзначатиме день Матері Божої невпинної допомоги. Це буде перше велике святкування у липні.

За тиждень уже 15 липня відзначатимуть святого рівноапостольного князя Володимира Великого.

Святого рівноапостольного князя Володимира Великого відзначається на згадку про прийняття хрещення Русі в 988 році. Тобто з цього дня на Русі почався найбільший і важливий для православ'я рух. В Україні його у 2024 році відзначатимуть саме 15 липня. Під кінець місяця 2024 року буде ще одне святкування під назвою Успіння святої Анни.

релігійні свята на липень

Загалом липень буде досить простим та в якомусь сенсі спокійним. Попри кілька цих святкувань, у липні не буде дуже пишних урочистостей. Більшість із цих святкувань обмежуватимуться лише літургіями. Така тенденція досить типова для літа. У цей період православний світ відпочиває після Великодня (немає великих постів) та готується до осені, де також чимало святкувань.

У липні також є чимало іменин. Йдеться про уславлення різних святих, які також не виносяться у великі святкування, але значущі для православ'я. В іншому місяці не буде перенасичено різними літургіями.