Аграріям можуть скасувати спрощену систему оподаткування

Аграріям можуть скасувати спрощену систему оподаткування

Україна розглядає можливість ліквідації спрощеної системи оподаткування для аграріїв

Україна розглядає можливість відміни спрощеної системи оподаткування для сільськогосподарських підприємств. Ця система дозволяє аграріям платити лише єдиний податок, спрощує бухгалтерію та зменшує податкове навантаження.

Заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Дмитро Кохан зазначив, що скасування цієї системи може призвести до серйозних проблем для аграріїв.

"Сьогодні 90% земель (близько 20 млн га) обробляють платники єдиного податку (так званий сільгоспподаток). Лише 2 млн обробляють платники, які працюють на загальній системі оподаткування", - сказав він.

За словами Кохана, скасування спрощеної системи призведе до збільшення податкового контролю та перевірок для аграріїв.

"Якщо на загальній системі оподаткування всі платять податок на прибуток, то платники єдиного податку сплачують лише єдиний податок (фіксована сума - 1-1,5% від НГО за кожен гектар). Тобто будучи на 4 групі аграрій має сплатити єдиний податок незалежно від наявності прибутку. Я не вважаю скасування єдиного податку серйозною загрозою. Така загроза існує через положення в Національній стратегії доходів Міністерства фінансів. Однак, це є довгостроковою перспективою. Якщо її реалізують, то для аграріїв це точно буде ударом, оскільки це стосується не тільки спрощення бухгалтерії, а й збільшення проблем з податковим контролем та перевірками податку на прибуток. Це одна з найскладніших проблем, з якими стикається бізнес. Усі ці перевірки автоматично перейдуть на аграріїв, оскільки треба буде розраховувати прибутки - це створює проблеми для бізнесу. Зараз же платники єдиного податку сплачують єдиний податок державі для 4 групи, і так тривай свою роботу", - підкреслює фахівець.

Читайте також: