Буданов висловився про мобілізацію та пояснив, чому її не уникнути

Генерал-лейтенант Кирило Буданов, начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України, виступив на дискусійній панелі під назвою "2024: виклики і перспективи" і висловив свою думку щодо мобілізації в Україні. За його словами, мобілізація проводиться неефективно.

Генерал-лейтенант відмітив, що всіх, хто бажав або був готовий воювати, війна знайшла або в різних підрозділах Сил оборони, або вони вступили до Збройних Сил протягом перших шести місяців. З об'єктивних причин залишилося небагато із цих людей в лавах Сил оборони. Це факт, який потрібно розуміти і визнавати. З такими обсягами потреб без мобілізації не обійтися. Це аналогічна проблема до проблеми з боєприпасами, так як масштаби великі. В даний час загальна чисельність Сил оборони України становить близько мільйона сто тисяч людей. Жоден рекрутинг не може покрити такі обсяги. Єдиним рішенням є мобілізація, переконаний голова ГУР.

У контексті мобілізації виникає питання мотивації, додав він. ККД буде майже нульовим незалежно від кількості людей, що будуть мобілізовані примусово або непримусово. Це щось, що ми чітко спостерігаємо в останній час і ми мусимо відверто визнати. Тому не можна навіть розглядати думки про те, що можна обійтися без мобілізації. Це просто неможливо.

У нас недостатньо людей, які були б готові робити будь-що. Навіть не кажучи про готовність воювати. Це нинішня ситуація. Будуть втрати і цю чисельність треба постійно підтримувати, зауважив Кирило Буданов.

Він зазначив, що раніше службі в Збройних Силах уникали зокрема через низьку зарплату. Однак зараз, незважаючи на задовільне фінансове забезпечення, матеріальна винагорода не становить мотивацію долучатися до армії.

Виникає питання: чому так? Відповідь на це складне. Це комплексна проблема. З його військової точки зору, існує прогалина. Багато людей, навіть не зважаючи на гучні заклики про патріотизм, все ще не відчувають себе громадянами України. Вони не мають почуття, що наша територія була захоплено ворогом і кожен з нас має священний обов'язок захищати країну. Це проблема, яка потребує глибокого вирішення, а гроші не вирішать її, пояснив голова ГУР МО України.

На його думку, потрібен чесний соціальний діалог і обґрунтування. Проте, простими словами цю проблему вирішити не вдасться. Потрібно визнати, що за 30 років ми маємо серйозну прогалину в цьому питанні, додав керівник української воєнної розвідки.

За його словами, важливо провести чесний діалог. Виявилося, що значна кількість людей не готова захищати свою державу. Якщо це війна, то це війна, і не потрібно боятися цього. Висновок Кирила Буданова.

Раніше Мар'яна Безугла, народна депутатка від партії "Слуга народу", повідомила, що ведуться роботи над законопроектом про мобілізацію, рекрутинг та службу. Також зазначено, що планується вирівняти права чоловіків і жінок щодо військового обліку та служби. У даний момент жінки можуть вступити в штурмовики та інші бойові професії лише добровільно. Депутатка також повідомила, що одне з подружжя військовослужбовців, яке має 1-2 дітей, матиме право на відстрочку або звільнення, а якщо дітей троє і більше, то обоє батьків.

Крім того, Міністерство оборони внесло зміни до Розкладу хвороб, за яким вносяться призначення до військово-лікарських комісій в обмежено придатній категорії. Тепер чоловіки з вірусним гепатитом, ВІЛ та хворобами психіки, що раніше класифікувалися як спірні військові захворювання, стають повністю придатними до служби у Збройних Силах.