"Дропи": українців попередили про нову схему шахраїв із банківськими картками

Дропи: нова схема шахрайства з картками
Дропи: нова схема шахрайства з картками

Шахрайська схема: шахраї пропонують оренду карток за символічну плату

Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України (Держспецзв'язок) попереджає громадян про нову небезпечну шахрайську схему, яка активно поширюється в соціальних мережах. Зловмисники пропонують "здати в оренду" банківські картки за незначну плату.

За даними Держспецзв'язку, шахраї можуть приховуватися під оголошення про просту роботу, де "роботодавець" вимагає номер картки для виплати "зарплати" або пропонує відкрити власний банківський рахунок для переказу коштів від ім'я іншої особи.

Насправді, це запрошення для так званих "грошових мулів" або "дропів" - людей, які дозволяють шахраям використовувати свої банківські рахунки для переказу незаконно здобутих коштів. Ці дії допомагають злочинцям відмивати гроші, отримані в результаті торгівлі наркотиками, торгівлі людьми, тероризму та інших серйозних злочинів.

Держспецзв'язок попереджає, що учасники "дроп" схеми є співучасниками злочину і можуть нести кримінальну відповідальність, включаючи штрафи, конфіскацію майна та в'язницю.

Служба закликає громадян бути обережними, не ухвалювати сумнівні пропозиції швидкого заробітку і негайно звертатися до кіберполіції та банку, якщо виявлено, що стали учасником "дроп" схеми.

Варто зазначити, що раніше ЮНІСЕФ попереджував українців про нову схему шахраїв, які обіцяють продовольчі набори.

Читайте також