Кого можуть мобілізувати до 25 років: названо три категорії військовозобов’язаних

Кого можуть мобілізувати до 25 років: названо три категорії військовозобов’язаних

Людмила Денісова, правозахисниця та ексомбудсменка, заявила, що в Україні існує соціальна несправедливість між людьми, які можуть бути призвані на військову службу до 25 років. Вона висловила свою думку в інтерв'ю «Еспресо».

Денісова розповіла про три категорії осіб, які підлягають мобілізації до армії:

  • військовозобов'язані, які мали військову підготовку, є офіцерами запасу і не навчаються в магістратурі;
  • військовозобов'язані, які вже відслужили строкову службу;
  • особи, які мають статус непридатних до військової служби в мирний час або обмежено придатних у воєнний час.

Денісова наголошує, що цим людям потрібно успішно пройти військово-лікарську комісію до 4 лютого 2025 року. Якщо їх признають придатними, вони можуть бути мобілізовані, якщо немає відстрочки.

За словами Денісової, така ситуація є соціальною несправедливістю, оскільки ті, хто не служив і не мають військової підготовки, не можуть бути мобілізовані до 25 років, в той час як інші можуть.

Вона зазначила, що в Українській Раді зареєстровано законопроєкт, що передбачає відстрочку від призову на військову службу для тих, хто признаний обмежено придатним до червня 2024 року. Якщо такі особи будуть признані придатними після військово-лікарської комісії, вони отримають відстрочку до 25 років. Денісова закликала народних депутатів підтримати цей законопроєкт (№11379) для забезпечення рівних умов для всіх осіб до 25 років щодо призову до армії, незалежно від того, чи служили вони чи ні.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів прийняв постанову, згідно з якою призовникам віком до 25 років та заброньованим військовозобов'язаним не потрібно проходити військово-лікарську комісію, якщо вони не йдуть служити добровільно. Випадок, коли призовники до 25 років мають пройти медичний огляд, може статися лише в разі, якщо вони самі бажають служити. Процедура отримання відстрочки від мобілізації не передбачає військово-лікарську комісію.

Читайте також: