Малюська розповів як мобілізовані в’язні будуть проходити військову службу

Малюська розповів як мобілізовані в’язні будуть проходити військову службу

Мобілізовані в'язні будуть проходити військову службу в частинах з колишніх засуджених

Міністр юстиції України Денис Малюська розповів, що мобілізовані в'язні будуть проходити військову службу лише в частинах, повністю сформованих з колишніх засуджених. Про це повідомляє The Washington Post.

Малюська зауважив, що мотивація в'язнів сильніша, аніж у звичайних солдатів. На першому етапі мобілізації очікується, що добровільно долучитися до армії зголосяться понад 4000 осіб.

Міністр юстиції України зазначив, що поки що мобілізовані засуджені будуть проходити військову службу лише в частинах, повністю сформованих з колишніх в'язнів. Ними керуватимуть кадрові солдати.

The Washington Post повідомляє, що понад 2750 чоловіків були звільнені з в'язниць після схвалення парламентом закону, який дозволив добровільну мобілізацію засуджених.

Нагадаємо, українські засуджені, яких мобілізували за їхньою згодою, служитимуть у штурмових підрозділах.

Також вже понад три тисячі засуджених подали заяви на умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для безпосередньої участі в обороні України.

Потенційний мобілізаційний резерв: 2,2 тис. осіб, засуджених за вбивство

До слова, потенційний мобілізаційний резерв - це 2,2 тис. осіб, засуджених за вбивство. Такі дані назвала заступниця міністра юстиції Олена Висоцька у інтерв'ю з "Главкомом". Заступниця міністра також прокоментувала пункт в законі, за яким влада дозволила мобілізуватися засудженим за вбивство однієї людини, проте заборонила тим, хто засуджений за вбивства двох і більше осіб. За словами Висоцької, міністерство юстиції готувало статистику для законотворців за кожною категорією засуджених, яка відсіювалася, "щоб було видно, скільки втрачається потенційного мобілізаційного резерву".

Умовно-дострокове звільнення ув'язнених для служби у спеціальних підрозділах

Засуджені українці, які будуть мобілізовані до армії, будуть нести службу у спеціальних підрозділах. Проте рішення про мобілізацію буде залежати не тільки від складу злочину і висновку ВЛК. Про це повідомив речник Міноборони Дмитра Лазуткіна. За словами речника, рішення про умовно-дострокове звільнення ув'язненого ухвалює суд. Мобілізовані засуджені зможуть служити у відповідних спеціальних підрозділах військових частин.

Раніше Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт №11079-1 про добровільну мобілізацію ув'язнених. До лав ЗСУ не зможуть вступити засуджені, що вчинили умисні вбивства та злочини проти основ національної безпеки України, ґвалтівники і педофіли, а також особи, що займали особливо відповідальне становище.

Читайте також: