Нацбанк оновить прогноз щодо цін та економічної ситуації в Україні

Нацбанк оновить прогноз щодо цін та економічної ситуації в Україні

Заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук розповів про прогнози щодо економіки та цін в Україні.

Як повідомили в Центрі економічної стратегії, Національний банк України незабаром оновить макропрогноз. Зараз є ризики погіршення прогнозу зростання економіки.

ВВП

Згідно з макропрогнозом Нацбанку, економічне зростання у 2024 році очікується на рівні 3%, що входить в діапазон консенсус-прогнозу (2,5-4%). Нацбанк виділив кілька ключових факторів, які впливають на економічну динаміку, такі як ситуація на фронті, відновлення енергетичного сектора та вплив міграції та мобілізації на трудовий потенціал.

Уявна картинка для тексту

Інфляція

Фактична інфляція нижча за очікування Нацбанку, але базова інфляція відповідає прогнозу. Прогнозують, що інфляція прискориться у 2024 році і повернеться до цільового діапазону (5%) у наступні роки.

Фінансування

Закриття бюджетних потреб є реалістичним завданням для Міністерства фінансів, з урахуванням отримання міжнародної фінансової допомоги та внутрішнього ринку запозичень. Міжнародні резерви очікуються на рівні 42-43 млрд доларів до кінця 2024 року.

Зовнішнє фінансування поки що виглядає краще порівняно з квітнем, особливо після заяви країн G7 про виділення Україні 50 млрд доларів через механізм прискорення отримання доходів від знерухомлених активів РФ. Проте для фактичного отримання необхідні додаткові консультації та дипломатична робота.

Нацбанк раніше попереджав, що ціни в Україні будуть зростати швидше.

Читайте також: