У Росії розпочнеться таємний суд над американським журналістом Еваном Гершковічем

У Росії розпочнеться таємний суд над американським журналістом Еваном Гершковічем

Сьогодні в Росії розпочався закритий суд над американським журналістом Еваном Гершковічем. Після 15 місяців ув'язнення за безпідставними та політично мотивованими звинуваченнями в шпигунстві, розпочався процес, який викликав серйозні сумніви, повідомляє The Voice of America.

У березні 2023 року затримали кореспондента The Wall Street Journal Гершковіча, звинувачуючи його в шпигунстві, запереченому його роботодавцем і урядом США. Експерти зі свободи преси вважають, що цей процес має політичну мотивацію та є обманом.

Суд проходить в Єкатеринбурзі, де вперше його затримали. Російська влада звинувачує Гершковіча в "зборі секретної інформації" про військовий об'єкт, але досі не представила жодних доказів підтвердження цих звинувачень. Гершковіч був акредитований МЗС Росії для роботи в країні.

За цими звинуваченнями Гершковічу загрожує до 20 років позбавлення волі. Він один з двох американських журналістів, що перебувають ув'язненими в Росії. Іншою є журналістка Алсу Курмашева, громадянка РФ та США, яка працює на Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода в Празі і перебуває у в'язниці з жовтня 2023 року за звинуваченнями у не реєстрації як "іноземний агент" та поширенні неправдивої інформації про російську армію, що не відповідає думці Кремля.

Нещодавно було затримано одного з підозрюваних у нападі на казахського журналіста.

Читайте також: