"На Україну чекає тривала війна. Потрібна зміна курсу" - The Economist

Стаття у виданні The Economist

Війна в Україні не раз обманювала очікування. Тепер це робиться знову. Контрнаступ, який розпочався в червні, ґрунтувався на надії, що українські солдати, оснащені сучасною західною зброєю та пройшовши навчання в Німеччині, відвоюють достатньо території, щоб забезпечити своїм лідерам сильну позицію на будь-яких майбутніх переговорах.

Цей план не працює. Попри героїчні зусилля та прориви російської оборони під Роботиним, Україна звільнила менше 0,25% території, яку Росія окупувала в червні. Лінія фронту на 1000 км майже не зсунулася. Українська армія все ще може здійснити прорив у найближчі тижні, спровокувавши крах крихких російських сил. Але, судячи з даних за останні три місяці, було б помилкою робити на це ставку.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Вимагати припинення вогню чи мирних переговорів безглуздо. Володимир Путін не демонструє жодного бажання вести переговори, і, навіть якби він це зробив, йому не можна вірити, що буде дотримуватися угоди. Він чекає, поки Захід втомиться, і сподівається, що Дональда Трампа оберуть знову президентом США. Путіну потрібна війна, щоб підкріпити його внутрішню диктатуру. Будь-яке припинення вогню було б просто паузою для переозброєння та підготовки до нового наступу. Якщо українці перестануть воювати, вони можуть втратити свою країну.

І Україна, і її західні прихильники починають усвідомлювати, що це буде жорстока війна на виснаження. Цього тижня президент Володимир Зеленський відвідав Вашингтон для переговорів.

"Я маю бути готовим до тривалої війни", - сказав він.

Замість того, щоб прагнути "перемогти", а потім відбудуватись, метою має бути забезпечення того, щоб Україна мала витривалість, щоб вести тривалу війну, і змогла процвітати, попри все

Але, на жаль, Україна ще не готова до неї. Її західні партнери теж. Обидві все ще зосереджені на контрнаступі. Їм потрібно переглянути військову стратегію України й те, як керувати її економікою. Замість того, щоб прагнути "перемогти", а потім відбудуватись, метою має бути забезпечення того, щоб Україна мала витривалість, щоб вести тривалу війну, і могла процвітати, попри все.

Перше калібрування - військове. Воїни України виснажені. Багато з найкращих вбиті. Попри призов, їй бракує живої сили для постійного широкомасштабного контрнаступу. Їй потрібно використовувати ресурси і змінити гру. Нові тактики і технології можуть перенести бій на територію Росію. Українські технічно підковані підприємці нарощують виробництво дронів - недавно українські безпілотники знищили російські військові кораблі, її ракети пошкодили велику систему ППО в Криму. Ймовірно, ще багато ударів призведуть до деградації військової інфраструктури Росії та позбавлять її військово-морського притулку в Чорному морі.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Але не сподівайтеся на удар-нокаут. Росія теж наростила виробництво дронів. Проте Україна може завдати удару у відповідь, коли Росія її бомбардує, і, можливо, навіть стримати деякі атаки.

Поряд із цією наступальною спроможністю Україна має підвищити свою стійкість. Крім важкого озброєння, їй потрібна допомога в технічному обслуговуванні, щоб підтримувати багаторічну боротьбу - простий ремонт, надійне постачання артилерії та військові навчання.

Понад усе, тривала війна вимагає кращої ППО. Україна не може процвітати, якщо Росія безкарно знищує її інфраструктуру та цивільне населення, як це було протягом останніх 18 місяців. Київ - напрочуд жваве місто, оскільки має ефективний захист від безперервних атак з повітря. Така ж установка потрібна для інших міст, тому ескадрильї F-16 і більше систем ППО - важливі.

Потрібне також економічне калібрування. Це означає менше планів на післявоєнну реконструкцію та більше уваги для збільшення обсягів виробництва та капітальних витрат зараз. Економіка скоротилася на третину, а майже половина українського бюджету оплачується західною готівкою. Оскільки близько мільйона людей в армії, а мільйони втекли з країни, бракує працівників.

Економіка України має перейти від зовнішньої допомоги до залучення інвестицій - навіть якщо конфлікт продовжить вирувати

Економіка України має перейти від зовнішньої допомоги до залучення інвестицій - навіть якщо конфлікт продовжить вирувати. Від виробництва зброї до переробки того, що вирощується на фермах, Україна має великий потенціал. Завдання в тому, щоб змусити місцеві та іноземні фірми інвестувати більше, і заманити більше українців назад у спокійніші частини, на заході країни.

Покращення безпеки може допомогти. Чим сильніша ППО України, тим менший ризик підриву нового заводу. Чим далі відкинуть російський флот, тим безпечніше буде проходити експорт через порти України на Чорному морі. Але економічні реформи теж мають значення. Треба зробити більше, щоб приборкати давню корупцію в Україні, з пріоритетом зробити судову систему чистою та неупередженою. Потрібні додаткові дії, щоб полегшити ведення бізнесу, починаючи від визнання кваліфікації, здобутої біженцями за кордоном, і закінчуючи наданням фірмам страхування на період війни.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Усе це вимагає політичної волі від України, а також від її друзів на Заході. У довгостроковій перспективі найкращою гарантією безпеки України є членство в НАТО. Крім того, партнери пообіцяли мережу двосторонніх гарантій безпеки. Не менш важливим є те, що може запропонувати ЄС - не лише готівка, а й перспектива членства. Нелегко підтримувати процвітаючу економіку, якщо вас закидають вибухівкою - навіть Ізраїлю ніколи не доводилося стикатися з таким потужним агресором. Але Україна, на відміну від Ізраїлю, одного дня може бути інтегрована в найбагатший економічний блок світу.

Дорожня карта вступу в ЄС протягом, скажімо, десятиліття з чіткими віхами дала б надію українцям і прискорила б економічні реформи, так само, як та сама обіцянка змінила більшу частину Східної Європи в 1990-х.

Для цього в Європі потрібна зміна мислення. Вона надала стільки ж зброї, скільки США, і значно більше фінансової допомоги. Проте допомога потребує подальшого розвитку. Якщо Трамп переможе у 2024 році, він може скоротити американську військову допомогу. Навіть якщо він програє, Європі, зрештою, доведеться нести більший тягар. Це означає зміцнення її оборонної промисловості та реформування процесу прийняття рішень в ЄС, щоб могти працювати з більшою кількістю членів.

Поразка буде означати, що держава-невдаха буде на фланзі ЄС, а машина вбивств Путіна - ближчою до кордонів блоку. Успіх буде означати нового члена ЄС із 30 млн добре освічених людей, найбільшою армією Європи та великою аграрною й промисловою базою

Навряд чи ставки можуть бути вищими. Поразка буде означати, що держава-невдаха буде на фланзі ЄС, а машина вбивств Путіна - ближчою до кордонів блоку. Успіх буде означати нового члена ЄС із 30 млн добре освічених людей, найбільшою армією Європи, великою аграрною та промисловою базою.

Дуже багато розмов про Україну базується на "припиненні війни". Це слід змінити. Моліться про швидку перемогу, але плануйте тривалу боротьбу, і візуалізуйте собі Україну, яка все одно зможе вижити й процвітати.

Переклад Gazeta.ua

Читайте також: