Оновлений рейтинг армій світу Global Firepower: що змінилося у 2024 році

Оновлений рейтинг армій світу Global Firepower: що змінилося у 2024 році

Згідно з даними Global Firepower, у 2024 році Україна займає 18 місце у світовому рейтингу найсильніших армій з 0.2598 балами. Попереднім роком країна була на 15-му місці, а в 2022 році – на 22-му.

Про рейтинг Global Firepower

Global Firepower – це сайт, який щорічно складає рейтинг військової потужності країн. Цей рейтинг дає загальне уявлення про військовий потенціал країн та допомагає порівнювати їх між собою.

У рейтингу використовуються такі аспекти:

  • кількість військової техніки;
  • кількість військовослужбовців;
  • економічні можливості країни для утримання та розвитку армії.

Рейтинг Global Firepower використовує складну формулу, деталі якої не розголошуються. Враховуються понад 55 різноманітних факторів, але не враховується, наприклад, кількість ядерної зброї.

Таким чином, країна отримує певну кількість балів, що відображається у форматі 0,0000. Чим менший бал, то сильнішою вважається армія.

Інформація про Global Firepower задокументована Bellingcat. Сайт є частиною мережі веб-ресурсів, які надають інформацію про військову техніку, зброю та історію військових сил різних країн світу.

Рейтинг найсильніших армій світу 2024 року

Топ-3 найсильніших армій світу включають США, Росію та Китай. Рейтинг вказує, що повномасштабне вторгнення Росії та відчайдушний спротив України продемонстрували обмеження військового потенціалу Росії.

Серед найсильніших армій також увійшли Південна Корея та Велика Британія.

Топ 5 найпотужніших армій світу 2024

Наразі топ-5 складають:

  • США – 0.0699;
  • Російська Федерація – 0.0702;
  • Китай – 0.0706;
  • Індія – 0.1023;
  • Південна Корея – 0.1416.

Позиція української армії

Україна (0.2598) опустилася на три позиції у рейтингу і тепер займає 18 місце між Ізраїлем (0.2596) та Німеччиною (0.2847). Останні місця в рейтингу посіли Сурінам, Молдова та Бутан.

Рейтинг найсильніших армій Європи

Велика Британія, Італія та Франція займають передові місця в Європі.

Україна йде після Франції, а за ними розташовані Німеччина, Іспанія, Польща тощо. Рейтинг зазначає, що ЗСУ зміцнюють свій потужність завдяки досвіду та підтримці від Заходу, але аналітики вказують на слабкість української авіації та Військово-морських сил.

Global Firepower вважається авторитетним рейтингом, іншими дослідниками також були проведені дослідження, за якими Україна займає 6-те місце серед найсильніших армій світу, а США – друге.

Читайте також: