Перші поховання на Національному військовому кладовищі під Києвом: названо цифри

Похорони на Національному військовому кладовищі
Похорони на Національному військовому кладовищі

Перші поховання на Національному військовому меморіальному кладовищі, що будується неподалік Києва, відбудуться наприкінці осені. Був оголошений тендер на будівництво першої частини комплексу, яка включає облаштування секторів поховань, автостоянки, дороги, огорожі, інженерних мереж та колумбарної стіни. Про це розповів заступник директора держустанови "Національне військове меморіальне кладовище" Ярослав Старущенко.

Загалом на кладовищі будуть 12036 могил і 720 колумбарних ніш. До 2024 року буде облаштовано понад 6 тисяч могил, де поховані неідентифіковані останки українських оборонців. Планується також побудувати церкву та стелу, але через складність процесу вибору архітектурної концепції ці будівлі будуть зведені пізніше.

Будівництво кладовища буде реалізовано у шість черг, загальна вартість проєкту складає 7,43 млрд грн, а планується, що перша черга коштуватиме 1,8 млрд грн. Загалом на кладовищі будуть 131,2 тис. могил і 5,2 тис. колумбарних ніш для українських героїв.

На Національному військовому меморіальному кладовищі Гатненської територіальної громади будуть хоронити:

  • учасників бойових дій;
  • інвалідів війни;
  • кавалерів орденів Богдана Хмельницького, княгині Ольги і "За мужність";
  • ветеранів, які брали участь у миротворчих місіях з 1991 року;
  • Героїв України, нагороджених цим званням з 2014 року;
  • борців за незалежність України у XX столітті.

Рішення про поховання буде ухвалюватися Державною установою "Національне військове меморіальне кладовище" на підставі відомостей ТЦК та СП і військових частин, - зауважив Ярослав Старущенко.

В квітні 2024 року місцеві жителі села Мархалівка на Київщині протестували проти будівництва Національного військового меморіального кладовища неподалік їхнього села.

Кабінет міністрів затвердив розташування Національного військового меморіального кладовища на двох ділянках у Гатненській громаді Фастівського району Київської області. Розпочати будівництво планується наприкінці листопада 2023 року.

Читайте також