ПФУ відповів, коли лікарняний оплачується у розмірі 100% від середньої зарплати

лікарняний оплачується 100% середньої зарплати
лікарняний оплачується 100% середньої зарплати

За інформацією прес-служби Пенсійного фонду України, лікарняний буде оплачуватись у розмірі 100% від середньої заробітної плати.

В Україні існує система оплати лікарняних, яка має забезпечити працівникам стабільний дохід під час тимчасової непрацездатності. Однак багато громадян не зрозуміли, як саме розраховується сума виплати та у яких випадках можна отримати повну компенсацію заробітної плати.

Згідно з Законом України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування", допомога з тимчасової непрацездатності виплачується у розмірі 50%, 60%, 70% або 100% середньої заробітної плати.

У розмірі 100% лікарняний оплачується за наявності у застрахованої особи понад вісім років страхового стажу.

Також допомогу у розмірі 100% середньої зарплати отримують окремі категорії осіб, зокрема постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи, батьки, які доглядають за хворою дитиною, ветерани війни та учасники Революції Гідності та їх родичі, а також донори з пільгами.

Зокрема, працівникам або гіг-фахівцям резидента Дія Сіті, які є застрахованими особами, лікарняні виплачуються незалежно від страхового стажу.

Також допомога у розмірі 100% середньої заробітної плати призначається у випадках нещасних випадків на виробництві, професійних захворювань, вагітності та пологів.

Раніше була опублікована інструкція, як оформити лікарняні виплати в Україні.

Читайте також