Порушення мовного закону: яке місто посіло перше місце за кількістю скарг

Порушення мовного закону: яке місто посіло перше місце за кількістю скарг

Київ посів перше місце за кількістю скарг на порушення мовного закону

У столиці за перше півріччя 2024 року зареєстровано 365 звернень про порушення мовного закону. Цю інформацію повідомив Уповноважений із захисту державної мови.

У Києві за цей період надійшло 365 скарг, що ставить столицю на перше місце. Київська область посідає друге місце з 42 зверненнями, а Одеська область – третє з 203 скаргами. Однак загалом кількість скарг на порушення мовного закону зменшилась в порівнянні з минулим роком.

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь зауважив, що зменшення кількості скарг свідчить про покращення мовної ситуації в окремих сферах, але структура порушень в регіонах змінюється. В основному, скарги стосуються відсутності української версії сайтів, порушень під час обслуговування та інформації про товари і послуги.

Усього надійшло 1062 звернення за перше півріччя 2023 року, що вдвічі більше ніж у 2024 році.

Також, Уповноважений із захисту державної мови зазначив, що у Дніпропетровській області було зареєстровано 93 звернення, а Луганська та Херсонська області не надіслали жодної скарги.

Нагадаємо, що в ефірах загальнонаціональних телерадіокомпаній протягом минулого року не звучало жодної російської пісні.

Читайте також: