УПЦ МП не має права перебувати на території Єлецького монастиря: рішення апеляційного суду

УПЦ МП не має права перебувати на території Єлецького монастиря: рішення апеляційного суду

Управління Чернігівської єпархії Української православної церкви не має правових підстав перебувати на території Єлецького монастиря. Таке рішення було ухвалене Північним апеляційним господарським судом. Зазначена інформація була повідомлена пресслужбою Міністерства культури та інформаційної політики.

Постанова суду задовольнила позов Національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів стародавній" та скасувала рішення господарського суду Чернігівської області у справі проти управління Чернігівської єпархії УПЦ. Мова йде про зобов'язання повернути майно та усунути перешкоди у користуванні майном шляхом виселення комплексу споруд Єлецького монастиря.

У цьому спорі Міністерство культури та інформаційної політики України виступило третьою особою на стороні заповідника "Чернігів стародавній", а Свято-Успенський Єлецький жіночий монастир Чернігівської єпархії УПЦ виступив третьою особою на стороні управління єпархії.

За словами представників МКІП, рішення суду підтверджує той факт, що управління Чернігівської єпархії УПЦ не має правових підстав бути на території Єлецького монастиря.

Отцю Василю Ковташу, який змінив Московську церкву на Православну церкву України, 34 роки. Він заявив, що причиною цього рішення були російські наративи, які він спостерігав під час перебування в УПЦ. Василь розповів, що його батьки були прихожанами церкви Київського патріархату, а сам вчився в семінарії Києво-Печерської лаври, яка підпорядковувалася УПЦ. Про це повідомляє "Суспільне".

Зазначимо, що церковні лавки УПЦ поширювали проросійську літературу, яка пропагувала релігійну нетерпимість та виправдовувала війну Росії проти України. Служба безпеки України виявила низку таких партій в крамницях УПЦ (МП) в різних містах країни.

Читайте також: