У Києві попрощалися з казахським журналістом Айдосом Садиковим (фото)

У Києві попрощалися з казахським журналістом Айдосом Садиковим (фото)

У Києві відбулося прощання з казахським журналістом Айдосом Садиковим, на якого вчинили замах у столиці. За тимчасовими даними, напад здійснили двоє громадян Казахстану - Алтай Жаканбаєв і Мейрам Каратаєв.

Садиков тривавою боротьбою за життя вів 13 днів, однак помер у лікарні. Останки журналіста поховали на мусульманському кладовищі поблизу Києва. Прощання та Жаназа-намаз відбулися в мечеті під назвою "Бірлік".

На похоронах присутні були Мустафа Джемілєв та Рефат Чубаров - лідери кримськотатарського народу.

21 червня з'явилася інформація про затримання можливих виконавців замаху - Мейрама Каратаєва і Алтая Жаканбаєва, які виявилися громадянами Казахстану. Підозрювані втекли з України в Молдову.

Алтай Жаканбаєв здався правоохоронним органам Казахстану власноруч.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив, що його країна готова приєднатися до розслідування нападу на Садикова у Києві.

Айдос Садиков був відомий своєю активною громадською діяльністю та критикою влади Казахстану. Він посідав пост голови Актюбінської обласної філії опозиційної Загальнонаціональної соціал-демократичної партії (ОСДП) "Азат". В 2014 році разом з дружиною Айдос переїхав до України та отримав статус біженця.

Айдос і Наталія Садикови утримували ютуб-канал "Бәсе", на якому висловлювали критику щодо влади Казахстану та олігархів.

Читайте також: