Протести у Сербії: президент готує термінове звернення

Протестувальники у Сербії намагаються прорватися до будівлі міської ради Белграду

У Сербії протестувальники, які виступають проти фальсифікації результатів виборів, спробували потрапити до будівлі міської ради Белграду, повідомляють «Радіо і телебачення Сербії» (RTS) та «Радіо Свобода».

Прихильники коаліції «Сербія проти насильства» знову зібралися біля будівлі Республіканської виборчої комісії 24 грудня.

Заклик до протестувальників від лідера СпН

Один з лідерів коаліції «Сербія проти насильства», Мирослав Алексич, закликав протестувальників перейти до будівлі міськради та оточити її, а обраним депутатам зайти всередину.

«Слухайте мене, шахраї, брехуни та злодії, ми спіймали вас на крадіжці. Ви і всі ваші посіпаки підете до в'язниці за крадіжку», - заявив Алексич, звертаючись до «Сербської прогресивної партії» (SNS).

Алексич також закликав Європейський Союз не мовчати і не ігнорувати факти фальсифікацій виборів у Сербії.

Реакція поліції та президента Сербії

Поліція, яка знаходиться в будівлі міськради, застосовує проти протестувальників сльозогінний газ.

Президент Сербії Александар Вучич готує термінове звернення до нації у зв'язку з цими подіями.

Нагадаємо, після виборів у Сербії виникли масштабні протести.

Результати виборів та заяви політиків

За попередніми результатами голосування, «Сербська прогресивна партія» (SNS) здобула перемогу з результатом 39,3% голосів (49 мандатів), а «Сербія проти насильства» - 34,3% (42 мандати).

Президент Сербії Олександр Вучич заявив, що «Сербська прогресивна партія» перемогла на виборах і що у результатах завжди сумніваються «ті, хто програє».

До парламенту також пройдуть п'ять партійних коаліцій, яким вдалося подолати прохідний бар'єр у 3% голосів. Серед них Соціалістична партія Сербії (6 мандатів), ультраправа «Національно-демократична альтернатива» (7 мандатів) та проросійський блок «Ми - голос народу» (6 мандатів).

Український експерт про ситуацію в Сербії

Екс-посол України у Хорватії та Боснії і Герцеговині Олександр Левченко прокоментував, що Республіка Сербська є повністю проросійським анклавом і що через неї Москва може спровокувати конфлікт на Балканах.