Росія перед війною запустила на орбіту апарат для створення ядерної протисупутникової зброї – WSJ

Росія перед війною запустила на орбіту апарат для створення ядерної протисупутникової зброї – WSJ

Росія запустила супутник для випробування потенційної протисупутникової ядерної зброї

У лютому 2022 року Росія запустила на орбіту супутник, який призначений для випробування компонентів потенційної протисупутникової ядерної зброї. Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на американських чиновників.

Запущений супутник не має ядерної зброї, але американські чиновники пов'язують його з російською ядерною протисупутниковою програмою, яка викликає занепокоєння адміністрації Байдена, Конгресу та експертів. Ця програма може дати Росії можливість знищити сотні супутників на низькій навколоземній орбіті за допомогою ядерного вибуху.

Супутник, про який йдеться, - "Космос-2553". Він був запущений 5 лютого 2022 року і зараз обертається навколо Землі на незвичайній орбіті. За інформацією видання, він таємно використовується для досліджень та розробок неядерних компонентів нової системи озброєнь, яку Росія ще не розгорнула.

Офіційно Москва заявляє, що супутник призначений для наукових спостережень, але США не вважають ці твердження достовірними. За даними видання, якщо буде розгорнута ядерна зброя в космосі, це може спричинити знищення американських урядових і приватних супутників, включаючи супутники Starlink, які мають велике значення для захисту України.

Джерело: ZN.UA

Читайте також: