Росія планує виключити рух «Талібан» зі списку терористичних організацій

У Російській Федерації на офіційному рівні планують зняти з руху "Талібан" статус терористичної організації. Про це повідомляє опозиційне російське видання "Meduza".

За інформацією видання, у РФ бажають позбавити статусу терористичної організації рух "Талібан". З цим займаються МЗС Росії, Мін'юст та інші відомства, але остаточне рішення прийматиме Володимир Путін.

Одночасно спеціальний представник президента Росії з Афганістану Замір Кабулов раніше заявив, що "Талібан" запрошений на форум "Росія - Ісламський світ", який відбудеться з 14 по 19 травня в Казані.

Нагадаємо, рух "Талібан" був визнаний терористичною організацією в Росії в 2003 році після включення його до списку Ради безпеки ООН. В жовтні 2021 року Путін заявив, що Росія "наближається до ухвалення рішення" про виключення "Талібану" зі списку терористичних організацій, але це рішення повинно бути прийняте в ООН.

У липні 2021 року представники "Талібану" приїжджали до Москви на переговори, після яких глава МЗС Сергій Лавров назвав їх "адекватними людьми". Менше ніж через місяць після цього "Талібан" оголосив про завершення війни в Афганістані і захоплення влади. З тих пір таліби знову відвідували Москву в жовтні, а також були в Росії кілька разів у 2022 та 2023 роках.

Раніше уряд Казахстану прийняв рішення виключити "Талібан" зі списку заборонених організацій. Міністр закордонних справ Айбек Смадіяров пояснив, що згідно з резолюціями Ради Безпеки ООН "Талібан" не включений до списку заборонених організацій, тому вирішили його виключити з переліку. Казахстан буде підтримувати політичні контакти з членами "Талібану" відповідно до рішень Генеральної Асамблеї ООН.

Також стало відомо, що Китай встановив дипломатичні стосунки з "Талібаном", який захопив владу в Афганістані та вважається терористичним на Заході.

Читайте також:

  • Таліби ввели нову заборону для жінок через "неправильне носіння хіджабу"
  • Росія уклала угоду з талібами
  • Уроки Афганістану: до чергової річниці радянського вторгнення