Росія застосовує на фронті заборонену хімічну зброю – The Wall Street Journal

Росія застосовує на фронті заборонену хімічну зброю – The Wall Street Journal

Російські окупанти застосовують заборонену хімічну зброю на фронті в Україні

Російські окупанти зловживають забороненим хлорпікрином у боях на лінії фронту в Україні з метою послабити здатність українських військ оборонятися і навіть примусити їх відступити. Про це повідомляє The Wall Street Journal.

За словами американських та українських офіційних осіб, медиків, солдатів та міжнародних дослідників, використання Росією забороненої хімічної зброї на полі бою стає все більше поширеним внаслідок активного наступу Москви.

На початку цього місяця США запровадили санкції проти російських компаній і державних органів, які беруть участь у створенні та постачанні хімічної зброї, зокрема хлорпікрину, який заборонений Конвенцією про заборону хімічної зброї, підписаною Росією після Першої світової війни.

"Хлорпікрин є токсичним для людей і тварин, а також подразником. Він може спричинити обпікання шкіри, подразнення очей та утруднення дихання", - пояснює Ден Касзета, експерт з хімічної зброї.

За даними помічника командира Аналітичного центру сил забезпечення української армії капітана Дмитра Сергієнка, росіяни використовують ці хімічні речовини на полі бою. Однак українські військові спостерігають застосування CN і CS у районі, який вони контролюють, а також виявили хлорпікрин на російських позиціях.

З лютого 2023 року українські сили підтримки відстежують застосування хімічної зброї на фронті, і кількість підтверджених випадків використання її безперервно зростає. За останній місяць було підтверджено 444 випадки, загалом з 1891 випадку з початку відстеження. Однак через інтенсивність бойових дій часто не вдається з'ясувати обставини та зібрати докази.

"Наші медики побачили вплив хлорпікрину на багатьох поранених. Після отримання нової партії забороненої зброї, росіяни починають її використовувати і продовжують, поки не закінчиться", - розповідає лейтенант Віталій Катрич, військовий медик.

Наразі поблизу Часового Яру в Донецькій області тривають запеклі бої, під час яких російські війська продовжують підкорювати нові території.

Читайте також: