Главная

Між Україною та Польщею розпочинається масштабна економічна війна

Між Україною та Польщею розпочинається масштабна економічна війна

Днями польське видання Rzeczpospolita написало, що Україна блокує транзит до Польщі товарних поїздів із Китаю. Блокування пов'язане з вимогою України збільшити кількість дозволів на транспортні автоперевезення для українських компаній, яку Польща відмовляється.

Проблема з дозволами справді є і дуже серйозна. У Федерації роботодавців України заявляють, що польська квота для вітчизняних перевізників у 2021 році становить 160 тисяч, що на 40 тисяч менше ніж у 2016 році, коли запрацювала зона вільної торгівлі з ЄС.

Через низькі квоти в українських транспортників падає вантажопотік, вони звільняють водіїв. А ті влаштовуються на роботу до Польщі. Тобто наші перевізники втрачають і вантажопотік, і кадри.

Ситуація викликала прояви євроскептицизму навіть у більшості Ради.

«Нинішня проблема з міжнародними перевезеннями – ще одне підтвердження, що ліберальний ринок та вільна торгівля з ЄС – казка для бідних, яка не має жодного стосунку до дійсності. Розраховувати на те, що Євросоюз добровільно дасть Україні збільшені квоти, нові дозволи на перевезення, скасує нетарифні обмеження, не доводиться», - заявив заступник голови парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

У відповідь Україна вдалася до асиметричної відповіді – заблокувала транзит залізничних вантажів до Польщі, що завдає полякам сильний економічний удар.

Читайте также: