Шахраї зламують акаунти військових та виманюють гроші у родичів

Шахраї зламують акаунти військових та виманюють гроші у родичів

Українським громадянам необхідно бути особливо обережними, оскільки шахраї розпочали зламувати акаунти військових та звертатися до них із проханням скинути гроші на банківську картку.

Про це повідомляє "Хвиля".

Умови війни змушують українців не забувати про безпеку банківських переказів. Особливо уважним слід бути, коли вас просять близькі чи знайомі зробити грошовий переказ на картку. Особливо, якщо таке повідомлення приходить від особи, яка зараз перебуває на фронті. Жодних фінансових операцій необхідно робити, оскільки зловмисники можуть використати ім'я даної особи. Вони використовують хитрий підхід - вони взламують Телеграм-акаунти та розсилають повідомлення всім знайомим з проханням скинути гроші на карту, обіцяючи повернути їх завтра. Зазвичай ці суми великі, що робить схему майже безпрограшною, оскільки знайомі та родичі військовослужбовців часто готові допомогти.

Журналісти "Хвилі" отримали розповідь військовослужбовця, який стикнувся з подібною ситуацією. Його товариш з фронту надіслав йому повідомлення в Телеграм з проханням зробити грошовий переказ на 14 тисяч гривень, оскільки в нього є проблема з платіжними операціями.

"Привіт, ...! Зробиш ласку? Намагаюся зараз відправити переказ, а мені банк платежів не пропускає. Відправ зі своєї картки. Потрібно відправити 14 тис. грн. Завтра поверну"

У чоловіка на рахунку було тільки 10 тисяч, але "співробітник" попросив його допомогти хоча б з цією сумою. Він обіцяв, що зможе повернути гроші вранці.

"Зможеш 10 зайняти? Вже буде в рази простіше... Так, я зранку зможу повернути"

Варто зазначити, що переказ треба було зробити на банк "Восток". Однак, коли чоловік спробував виконати операцію з ПриватБанку, йому одразу зателефонували і попросили підтвердити переказ, а також надати фотографію своєї картки.

"Зателефонував голосовий помічник і попросив фотографію з карткою та завантажити її за посиланням, яке скинули у додаток Приват24"

Виявилося, що подібні повідомлення надійшли всім військовослужбовцям, яких знає "відправник".

Видання також звернуло увагу на те, що зв'язатися безпосередньо з товаришем по службі виявилося неможливим, оскільки він перебуває на фронті. Після зв'язку з'ясувалось, що його аккаунт було зламано, і всім його знайомим були відправлені підозрілі повідомлення.

Тому важливо бути дуже уважними і ніколи не робити переказ грошей, коли вас про це просять навіть знайомі, особливо військові. Спочатку слід переконатися, дзвонячи цій особі, що ця людина дійсно надіслала вам таке повідомлення, або чи не стоять за цим шахраї.

Раніше Міністерство внутрішніх справ України повідомило про подібні ситуації. Зловмисники розсилають повідомлення з проханням перейти за посиланням і підтримати учасника різних конкурсів. Після цього вони викрадають облікові записи і надсилають повідомлення, в яких просять перевести значні суми грошей.

МВС закликало українців:

  • не переходити за сумнівними посиланнями;
  • не розголошувати особисті дані для "голосування";
  • блокувати невідомих абонентів.

Раніше була розкрита схема шахрайства поліцією.

Читайте також: