Кремль почав кампанію протидії екстремізму на Північному Кавказі - ISW

Кремль - протидія екстремізму на Північному Кавказі
Кремль - протидія екстремізму на Північному Кавказі

В Інституті вивчення війни заявили про те, що Кремль посилює зусилля з протидії ісламістським екстремістським загрозам на Північному Кавказі, намагаючись зберегти видимість стабільності та нормального життя на території Російської Федерації.

Після терактів у Махачкалі та Дербенті 23 червня, глава Республіки Дагестан Сергій Меліков наказав провести перевірку особистих справ керівників в Дагестані.

У понеділок, 24 червня, Меліков звільнив голову Сергокалинського району Дагестану Магомеда Омарова. Це сталося після того, як у Махачкалі під час нападу загинули двоє синів Омарова, яких визнали нападниками.

Російські спецслужби повідомили про затримання Омарова, а російські правоохоронці не виключають можливості пред'явлення йому звинувачення у пособництві терористам.

Російське інсайдерське джерело стверджувало, що Кремль "переглядає свій підхід" до запобігання екстремізму на Північному Кавказі та "ставить більше запитань" щодо Мелікова, який досі не приборкав "зростаючі радикальні настрої серед молоді (Дагестану)" після терористичних атак 23 червня у Дагестані.

За оцінкою ISW, Кремль намагається зберегти видимість стабільності та нормальності у відповідь на теракт у Дагестані й продемонструвати єдність Росії з багатоетнічним та багаторелігійним складом.

Аналітики Інституту зазначають, що російські військові блогери жорстко критикували місцевих чиновників, які, на їхню думку, знають про зростання екстремізму. Також блогери критикували молодіжну політику Дагестану за підтримку молодіжних бійцівських клубів зі змішаних єдиноборств, що, на їхню думку, породжує екстремістську ідеологію.

Обурення російських військових блогерів на адресу дагестанської влади є мовчазним визнанням того, що вони не зацікавлені у посиленні зусиль Кремля, спрямованих на пов'язування терактів 23 червня в Дагестані з зовнішніми акторами, такими як Україна або Захід.

Джерело: РБК-Україна

Читайте також