Найпопулярніші каньйони України: рейтинг каньйонів в Україні

Найпопулярніші каньйони України: рейтинг каньйонів в Україні

Україна неймовірно красива та різноманітна країна. Тут можна знайти і чудові озера, і бездоганні гірські масиви. Є Гранд каньйон в Україні і багато схожих місць: Дністер каньйон, каньйон Житомир і навіть каньйон під Києвом, каньйон Черкаси. Всі ці місця заслуговують на увагу.

Загалом ще до війни в цих місцях було багато туристів, і навіть зараз там досить мальовничо і людно. Хороший тому приклад каньйон Дністер або Умань каньйон.

Неймовірні каньйони України

Україна має різноманітний ландшафт, і серед природних пам'яток виділяються каньйони. Ці величні природні утворення приваблюють туристів своєю красою та унікальністю. Хорошим прикладом є каньйон на Дністрі та село Буки.

гранд каньон в україні

Загалом Україна багата на природну красу, і її каньйони — яскраве тому підтвердження. Кожен каньйон унікальний та приваблює туристів своїми особливостями: від мальовничих пейзажів та унікальних геологічних утворень до можливостей для активного відпочинку та спортивних заходів.

Незалежно від того, який вид відпочинку люблять туристи, чи захоплюються історією чи екстремальним спортом, та й просто хочуть насолодитися красою природи, українські каньйони пропонують багато можливостей для незабутнього проведення часу в цьому плані.

Буцький каньйон

Розташований такий каньйон у Черкаській області, село Буки.

Буцький каньйон часто називають "маленьким українським Гранд-Каньоном". Він розташований на річці Гірський Тікіч і простягся на 2,5 км. Глибина каньйону сягає 30 метрів. За красою складно знайти мальовничіше місце в Україні. Цей каньйон примітний своїми гранітними скелями, які утворилися понад 2 мільярди років тому. На території каньйону знаходиться водоспад Вир, висота якого становить близько 2 м.

Навіть зараз каньйон популярне місце для альпіністів та любителів активного відпочинку. Назвати його найбезпечнішим теж не можна, проте там чимало безпечних місць для відпочинку всією родиною.

Дністровський каньйон

Ще одне неймовірне місце, яке варто відвідати в Україні, каньйон, розташований у Тернопільській, Хмельницькій, Чернівецькій та Івано-Франківській областях. Він настільки великий, що простягнувся одразу через кілька областей. Саме цей факт насамперед і вражає.

Дністер каньон

Дністровський каньйон є одним із найбільших каньйонів у Європі, його довжина становить близько 250 км. Він розташований вздовж річки Дністер і славиться своїми мальовничими краєвидами. Саме за цим виглядом і “женуться” туристи. Місце є популярним серед українців.

Каньйон відомий своїми крутими скелями та урвищами, які місцями досягають висоти до 100 м. Це місце популярне для водних подорожей на байдарках та катамаранах. Уздовж каньйону розташовано безліч історичних пам'яток, у тому числі фортеці та монастирі. Туристам є на що подивитись, у тому числі і для спокійного та активного відпочинку.

Актівський каньйон

Ще один каньйон знаходиться у Миколаївській області та зачаровує своїми видами. Поруч із ним розташоване село Актове. Часто туристи, які хочуть відвідати це місце, лишаються на кілька днів у селі.

Актовський каньйон також називають "Долиною диявола". Така незвичайна назва походить від різних легенд, які розповідають про походження каньйону.

Це природний комплекс з безліччю скель і валунів, що простягся на кілька кілометрів вздовж річки Мертвовод. Саме ця річка додає місцю більшої краси. Також поблизу каньйону роблять неймовірні та естетичні фото.

Каньйон характеризується унікальними гранітно-базальтовими скелями, висота яких сягає 50 м. Це місце приваблює не лише туристів, а й вчених, оскільки тут можна спостерігати рідкісні геологічні утворення. Актовський каньйон також є популярним місцем для проведення фестивалів та спортивних заходів, так було до війни, зараз такі заходи не проводяться.

Коростишівський каньйон

Якщо хочеться відвідати унікальні місця України, варто відвідати Житомирську область. Якщо бути точніше, то каньйон знаходиться несправність, в місті Коростишів. Там же найчастіше зупиняються туристи та українці з інших областей.

Коростишівський каньйон утворився внаслідок видобутку граніту і є штучним, але це не применшує його краси. Він не має великої і «глибокої» історії, але виглядає красиво і так само приваблює туристів.

гранд каньон в україні

Тут розташовано безліч мальовничих озер із чистою водою, які утворилися внаслідок затоплення кар'єрних виробок. Скелі каньйону досягають висоти до 20 м. Це популярне місце для пікніків та сімейного відпочинку. На відміну від схожих каньйонів, тут майже немає скелелазів. Такий вид активного відпочинку можна зустріти не часто. До того ж каньйон не такий безпечний саме для такого виду спорту.

Тетерівський каньйон

Навіть не всі українці знають, але на території їхньої країни безліч каньйонів. Вони можуть відрізнятися розмірами і навіть своєю природою (природні та штучні). Ще один мальовничий каньйон розташований у Житомирській області, а поряд протікає річка Тетерів.

Тетерівський каньйон розташований неподалік міста Житомир і простягся вздовж річки Тетерів, і саме цей факт має безліч унікальних та красивих локацій. За цим зазвичай і їдуть туристи з усієї України.

Каньйон відрізняється своїми мальовничими скелями та густими лісами, що робить його чудовим місцем для піших прогулянок та фотосесій. Це також популярне місце для каякінгу та риболовлі. З початку війни, як і по всій країні, відпочинку та популярних місць поменшало, втім, цей каньйон все ще розміщується туристами.

Мигійський каньйон

Ще один неймовірний каньйон знаходиться у Миколаївській області. Поруч розташоване село Мігея.

Мигійський каньйон розташований на річці Південний Буг і відомий своїми бурхливими порогами. Саме завдяки цьому в цій місцевості так багато активних видів спорту та різноманітних розваг.

гранд каньон в україні

Каньйон популярний серед любителів рафтингу та каякінгу завдяки своїм потужним порогам та водоспадам, що й не дивно. Крім того, тут знаходиться одне з найкращих місць для скелелазіння в Україні. Звичайний відпочинок сім'єю тут популярний не настільки, втім, і він не виключений.

Богуславське гранітне оголення

На Київщині є ще один каньйон, який розташований поруч з невеличкими поселеннями та мальовничою природою. Місця біля каньйону дуже гарні та унікальні.

Дністер каньон

Це популярне місце серед альпіністів та скелелазів. У каньйоні є маршрути різного рівня складності, що робить його привабливим для спортсменів. Також там популярні різноманітні види сімейного відпочинку.

Каньйон річки Кам'янка

Останній у списку, але не останній у країні каньйон знаходиться на Львівщині біля річки Кам'янка. Він знаходиться недалеко від знаменитої курортної зони Трускавця.

Каньйон простягнувся вздовж однойменної річки і славиться своїми мальовничими краєвидами. У нього завжди багато відпочиваючих.

Це місце популярне серед туристів та любителів природи. Вздовж каньйону прокладено маршрути для піших та велосипедних прогулянок. Також поряд багато мінеральних джерел, які корисні для лікування різних захворювань.

Читайте також: