Серед завезених на ЗАЕС російських енергетиків назріває бунт

На Запорізькій АЕС, яка перебуває під російською окупацією, російські енергетики висловлюють невдоволення через невиконання обіцянок щодо тривалості відряджень на окуповану українську атомну електростанцію. Замість двох місяців, Москва наказує їм працювати по пів року й більше, оскільки російським важко знайти кваліфікованих фахівців на заміну.

Окрім того, завезені російські окупанти посилюють натиск на громадян України, які працюють на Запорізькій АЕС, з метою змусити їх отримати російські паспорти і підписати контракти з "Росатомом". Згідно з вимогами російських окупантів, декілька сотень українських працівників ЗАЕС повинні бути паспортизовані РФ і підписати контракти до 31 грудня 2023 року.

Щоб змусити українських фахівців погодитися на умови російських окупантів, створюють психологічний тиск, позбавляючи без попередження доступу до робочих місць та анулюючи їхні перепустки.

Російські спецслужби також намагаються створити недовіру між українськими працівниками, які відмовляються підписувати контракти з "Росатомом" та отримувати паспорти держави-агресора. Для цього створено спеціальні телеграм-боти для анонімних доносів, повідомляє ГУР.

Важливо зауважити, що на Запорізькій АЕС продовжуються порушення технічних вимог експлуатації обладнання тимчасово окупованими російськими загарбниками. Ці порушення збільшують ризик радіаційної аварії та порушення ядерного законодавства України.

Міненерго України попереджає, що у разі вибуху на Запорізькій АЕС, постраждають не лише Україна, а й країни, які межують з нею на західному кордоні.