Страта українських військовополонених на Запоріжжі: Прокуратура назвала підозрюваних

Українські полонені на Запоріжжі стратили військовослужбовці з російської десантно-штурмової дивізії

Офіс генерального прокурора підозрює військових з російської 76-ої гвардійської десантно-штурмової дивізії у страті трьох українських полонених на Запоріжжі. Цю інформацію повідомив Юрій Бєлоусов, керівник департаменту протидії злочинам в умовах збройного конфлікту Офісу генерального прокурора, у програмі "Радіо Свобода".

Згідно з його словами, імена загиблих українських військовополонених встановлені, але поки що вирішується їх верифікація. Про місцезнаходження тіл полеглих військових також не повідомляється.

«На цей час ми можемо підтвердити справжність відео. Нами були встановлені наші військовослужбовці, які були жорстоко вбиті. Більше того, ми зараз встановлюємо причетних осіб до цього злочину. Ми маємо припущення вважати, що до здійснення цього злочину має відношення 76-а десантна дивізія армії Російської Федерації. Але ці дані ми наразі перевіряємо. Ця дивізія вже відома воєнними злочинами, які вчинялися в Україні, зокрема на Київщині», – заявив Бєлоусов.

Бєлоусов повідомив, що інформація про цей вчинок російської армії потрапила до правоохоронних органів 16 грудня і саме тоді, ймовірно, була здійснена страта українських полонених російськими військовими. Він також зазначив, що розслідування розпочалося одразу після отримання цієї інформації.

Юрій Бєлоусов вважає, що така поведінка російських військових на Запоріжжі є системним явищем. Він також зазначив про використання російською армією українських військових як живого щита. За його словами, російське командування може давати інструкції своїм підлеглим, оскільки вони детально володіють інформацією про їхні дії.

Згідно з попередньою інформацією слідства, українські захисники були узяті у полон російськими військовими під час бойового зіткнення в грудні 2023 року поблизу селища Роботине Запорізької області. За годину після цього російські окупанти беззаконно вбили українських полонених в порушення Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.