"Тіньовий флот" Росії: Данія має намір зупинити перевезення нафти через Балтійське море

Данія розпочала переговори з іншими країнами з метою зупинити переміщення підсанкційної російської нафти через Балтійське море за допомогою "тіньового флоту" танкерів.

Про це повідомив міністр закордонних справ Данії Ларс Люкке Расмуссен в інтерв'ю виданню Information and Danwatch.

"Тіньовий флот" складається з застарілих танкерів, які Росія використовує для обходу санкцій на експорт нафти. Ми створили групу держав для обговорення можливих подальших заходів проти цього флоту

Міністр також зазначив, що нові заходи повинні бути реалізовані на практиці і мати юридичну силу. Він не розкривав деталей, але підкреслив серйозність проблеми з "тіньовим флотом".

Данія проводить "конфіденційний діалог" з іншими країнами Балтійського моря та Євросоюзу щодо цього питання. Про те, які саме держави беруть участь у переговорах, міністр не розкрив.

Раніше країни G7 обіцяли ввести нові обмеження для боротьби з використанням Росією "тіньового флоту" для обходу санкцій. На минулому тижні Великобританія оголосила про нові санкції проти РФ, спрямовані на стримування її війни проти України.

У ЄС поки існують розбіжності щодо заходів проти російського "тіньового флоту", який складається з напівлегальних нафтових танкерів. Поки країни-союзники вирішують питання нових санкцій, "тіньовий" флот РФ вийшов з-під контролю.

Читайте також: