Україна планує заборонити обіг деяких пластикових виробів: перелік

 Україна планує заборонити обіг деяких пластикових виробів: перелік

Україна намір заборонити виготовлення, імпорт, введення у обіг та розповсюдження деяких пластикових виробів з метою зменшення їх впливу на навколишнє середовище. Про це повідомили представники Міністерства охорони навколишнього середовища.

Конкретно, планується заборонити:

  • ватні палички з пластиковим основою;
  • контейнери з пінопласту та пластикові контейнери у вигляді блістерного упаковування або лотків - для готових їжних продуктів, які споживаються на місці або беруться з собою;
  • строцинки та соломинки для напоїв;
  • палички, що прикріплюються до повітряних куль;
  • шпажки;
  • одноразові виделки, ножі, ложки, тарілки і т. д.

Зазначається, що такі заходи пов'язані з наміром України стати повноправним членом Європейського Союзу, а останній, як відомо, активно працює над зменшенням таких видів відходів.

З 3 липня цього року пляшки з пластику у країнах ЄС продаються виключно з причіпленими кришками. Це дозволяє забезпечити переробку не лише пляшки, а й кришки, замість того, щоб їх викидати окремо до сміття або в грунти та воду.

Попередньо це рішення було передбачено Директивою ЄС 2019/904 щодо зменшення впливу деяких пластикових продуктів на навколишнє середовище.

"Ретельно слідуючи європейському шляху, Україна також впроваджує кращі європейські практики у боротьбі за чисте навколишнє середовище. Наразі вмикається законопроект, який дозволить виконувати директиву 2019/904", - пояснили представники Міністерства охорони навколишнього середовища.

Нагадаємо, мережа супермаркетів "МегаМаркет" зазнала критики через зловживання використанням пластикової упаковки для фруктів і овочів. Соціальні мережі відреагували на це.

Раніше повідомлялося, що китайські вчені здійснили прорив у переробці пластикових відходів, використовуючи морську воду та сонячне світло. Цей новий процес є недорогим і екологічним.

Також дослідники з Кембриджського університету розробили систему, яка може перетворювати відходи в хімічні продукти за допомогою відновлюваної енергії, повідомляє euronews.

Крім того, вчені виявили велику кількість нанопластику у пляшковій воді, що продається в США. Поки не зрозуміло, як пластик впливає на здоров'я людини, але деякі дослідження свідчать про те, що хімічні речовини, які використовуються під час виробництва пластику, можуть впливати на роботу гормонів і навіть викликати рак, повідомляє видання Health.

Читайте також: