Україна запровадила буферну зону з окупованими територіями, де вирують грип птиці та сказ

Україна запровадила буферну зону з окупованими територіями, де вирують грип птиці та сказ

Україна встановила буферну зону на лінії бойових зіткнень через загрозу епізоотичних хвороб

Україна визначила буферну зону, яка простирається по лінії бойових зіткнень, для запобігання поширенню епізоотичних хвороб, таких як сказ та пташиний грип, на окупованих територіях. Про це заявив голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук у інтерв'ю "Главкому".

За його словами, нарешті проблема полягає у відсутності вакцинації диких тварин у 2022 році та несвоєчасному вилові заражених тварин.

Україна визначила своєрідну буферну зону, яка проходить по лінії бойових зіткнень. Це означає, що Держпродспоживслужба моніторить ситуацію, щоб із тимчасово окупованих територій не поширювалися різні хвороби, які можуть бути небезпечними для тварин і для здоров'я людей, котрі живуть на підконтрольній українській владі території

Ткачук підкреслив, що якщо не буде ветеринарного контролю над епізоотичною ситуацією, Україна не зможе експортувати свою продукцію за кордон.

Голова Держспоживслужби зазначив, що деякі європейські країни штучно обмежують українські товари, називаючи їх неякісними. Так, минулого року Угорщина з політичним підтекстом стверджувала про низьку якість продуктів з України.

Відомо, що через окупацію частини Херсонської області, дані про залишки тварин в заповіднику Асканія-Нова у Держспоживслужбі недоступні. Щодо решти окупованих територій, відомство отримує інформацію від співробітників, які залишились там.

Під час повномасштабної війни Держспоживслужба провела більше 10 тис. позапланових заходів для забезпечення безпеки харчових продуктів, з яких 2/3 були ініціативою підприємств. Тепер же підприємці та бізнес-асоціації закликають Держспоживслужбу відновити перевірки.

Читайте також: