Українцям у Швеції пояснили, як отримати персональний номер

Як отримати персональний номер в Швеції
Як отримати персональний номер в Швеції

Українські біженці в Швеції мають можливість спростити своє перебування в країні, якщо оформлять координаційний номер. Цей документ відкриває нові можливості для громадян, які покинули Україну після початку російської агресії.

За даними VisitUkraine, в Швеції проживає десятки тисяч українців, які знайшли притулок у цій країні після початку війни.

Проте багато з них ще не змогли повністю інтегруватися в шведське суспільство через обмежені можливості, доступні біженцям.

Координаційний номер в Швеції відіграє ключову роль у взаємодії з роботодавцями, банками та державними службами. Він полегшує контакти з цими структурами і робить їх більш доступними для громадян.

Персональний номер у Швеції - що це і для чого потрібно українцям?

Швеція, прапор Швеції, українці у швеції

Координаційний номер - це ідентифікаційний код для людей, які не зареєстровані в Швеції, але потребують спілкування з органами влади. Він полегшує контакти з роботодавцями, банками та державними службами.

Як отримати координаційний номер в Швеції?

Якщо ви приїхали до Швеції через вторгнення російських окупантів в Україну, ви можете подати заявку на отримання координаційного номера або подати заявку на переїзд до Швеції, щоб бути зареєстрованим в Шведському реєстрі населення.

Проте, вам необхідно відповідати певним умовам, щоб отримати цей документ. Умови відрізняються залежно від тривалості перебування в Швеції та мети вашого приїзду.

Найпростіший спосіб отримати координаційний номер - це мати постійне місце проживання в Швеції. Але навіть якщо ви його не маєте, ви все одно можете отримати цей номер.

Ви можете отримати координаційний номер, якщо:

  • у вас є дозвіл на проживання з тимчасовим захистом;
  • ви перебуваєте в Швеції не менше двох років з дозволом на проживання;
  • ймовірно, ви будете перебувати в Швеції не менше трьох років з моменту отримання посвідки на проживання з тимчасовим захистом.

Варто зазначити, що рішення про вашу реєстрацію в реєстрі обліку населення приймається Податковою службою Швеції. При реєстрації ви отримаєте персональний номер.

Нагадуємо, що в Німеччині було ухвалено важливе рішення щодо виплат біженцям - у розмірі 563 євро на місяць.

Читайте також