Українські студенти навчатимуться у Ірландії безкоштовно

Українські студенти навчатимуться у Ірландії безкоштовно

Уряд Ірландії вирішив компенсувати вартість навчання в університетах для українських студентів, які вступатимуть до університетів цього року. Про це повідомляє Rte.

Цьоріч відмовляється від плати за навчання в університетах для українських студентів оголосило управління додаткової та вищої освіти Ірландії. Це означає, що студенти з України будуть мати можливість безкоштовно отримати вищу освіту.

Міністр освіти Патрік О'Донован підтвердив, що Ірландія продовжить забезпечувати біженцям доступ до вищої освіти.

Цього року іспити здавало майже 550 студентів з України, повідомляє Державна екзаменаційна комісія.

Цікаво, що кількість осіб, які складали іспит з російської мови, зросла майже вдвічі порівняно з попередніми роками. Так, у 2022 році на цей іспит заявки подали 432 студенти, а цього року - вже 889.

Згідно з даними Rte, в ірландських школах навчається понад 18 тисяч українських дітей і підлітків. Студенти та викладачі стурбовані, що у зв'язку зі скасуванням інших видів допомоги біженцям з України, освіта для студентів-українців може стати платною, але цього не сталося.

Нагадаємо, що у Ірландії також планується скоротити пенсії та виплати інвалідам для 2500 українських біженців. Про це повідомила міністерка соціального захисту Хізер Хамфріс. Скорочення допомоги стосуватиметься осіб, які проживають у державному асистованому житлі.

Також влада Ірландії має намір закрити центри розміщення біженців з України. Це рішення прийнято у зв'язку з послабленням підтримки українців у країні.

Читайте також: