Уряд спрогнозував, коли почнеться сповільнення інфляції

Уряд спрогнозував, коли почнеться сповільнення інфляції

Інфляція в Україні сповільниться до 5,9% до 2027 року

Згідно зі схваленою урядом Бюджетною декларацією, інфляція в Україні у наступні два роки не перевищить 10,4% у річному вимірі, а в 2027 році сповільниться до 5,9%.

Кабінет Міністрів ухвалив постанову №751, в якій наведено такі дані.

"На прогнозному горизонті 2025 - 2027 років темпи зростання споживчих цін на внутрішньому ринку поступово сповільнюватимуться з очікуваним досягненням 5,9% грудень до грудня попереднього року в 2027 році", - зазначено в документі.

У 2025 році передбачається зростання споживчих цін на 9,5% (грудень до грудня попереднього року), а в 2026-му - на 10,4%.

Автори Бюджетної декларації зауважили, що у середньостроковому періоді грошово-кредитна політика Національного банку буде повернута до режиму інфляційного таргетування.

На 2024 рік кінова динаміка на споживчому ринку буде впливати різними чинниками.

"З одного боку, продовження мораторію на підвищення цін і тарифів на комунальні послуги, в цілому пригнічений в умовах високих безпекових ризиків споживчий попит, насичення ринку товарною пропозицією будуть стримувати динаміку споживчих цін. З іншого боку, вплив на динаміку цін у бік підвищення матимуть: витратні чинники (попереднє зростання цін виробників, нові руйнування, подорожчання логістики), обмеженість фінансових ресурсів суб'єктів господарювання", - йдеться в декларації.

Джерело: Укрінформ

Читайте також: