В Україні є загроза спалахів холери, ботулізму та гепатитів через проблеми з електроенергією

Загроза спалахів холери, ботулізму та гепатитів
Загроза спалахів холери, ботулізму та гепатитів

Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко попередив про небезпеку поширення інфекційних захворювань у зв'язку зі вимкненням електроенергії. За його словами, ситуація поточного часу нагадує критичний стан, який виник після вибуху греблі Каховської ГЕС у 2023 році.

Про це Ляшко розповів в інтерв'ю ВВС Україна.

Міністр пояснив, що атаки на енергетичну інфраструктуру призводять до перебоїв у водопостачанні, що створює сприятливі умови для поширення інфекцій:

"Коли вимикають електрику, часто припиняється обіг води. Довготривале припинення водопостачання, а потім його відновлення можуть призвести до того, що водний шлях передачі інфекційних хвороб може стати пріоритетним",- застеріг міністр.

Серед потенційних загроз Ляшко виділив захворювання, які передаються через недотримання гігієнічних норм, зокрема гепатити, холеру і ботулізм. Враховуючи те, що Україна знаходиться в епідемічному сезоні, всі випадки з симптомами, схожими на холеру, детально перевіряються.

Міністр нагадав про минулорічний випадок вірусного гепатиту А, який був пов'язаний з проблемами водопостачання. Для запобігання поширенню інфекцій, центри контролю та комунальні служби працюють в посиленому режимі.

Читайте також