В Україні почалася демобілізація строковиків

Україна розпочала демобілізацію бійців строкової служби

Україна розпочала демобілізацію бійців строкової служби, які вже відслужили свій термін, але не були звільнені в запас під час російського вторгнення. Про це повідомив профільний Telegram-канал "Строковики Україна", розмістивши відповідні фотографії.

Згідно з указом Президента України №149/2024, демобілізація відбуватиметься у квітні - травні 2024 року.

Раніше народний депутат України, військовослужбовець ЗСУ Роман Лозинський в інтерв'ю Radio NV розповів, що Генштаб та комітет Ради з питань національної безпеки та оборони запропонують змінити в питанні демобілізації у законопроєкті про мобілізацію.

"Найперше ми говоримо про коефіцієнт, враховуючи участь у бойових розпорядженнях. Підхід має бути різним до бойових і небойових посад. Це ті речі, про які ми говорили, про які говорять наші побратими. Генштаб почув і зараз разом із Комітетом готує пропозиції", - заявив Лозинський.

Нардеп зауважив, що серед пропозицій щодо цього питання "було дуже багато популізму".

"Хтось вийшов із пропозицією 12 місяців, хтось 24 місяці, хтось - 28 місяців. Базова пропозиція була 36 місяців. Така гра місяцями... Це життя людей, це реальний їхній відрив від сім'ї, з одного боку. З іншого боку, це час для підготовки резервів, щоби мобілізувати достатньо сил, людей і зброї, достатньо ресурсів. І замінити їх на полі бою на тих, хто вже це право на демобілізацію отримає", - пояснив він.

Лозинський також розповів, що конкретних рішень з цього питання комітет ще не ухвалив.