Відень перетворився на центр російського шпигунства в Європі – WSJ

Відень перетворився на центр російського шпигунства в Європі – WSJ

Столиця Австрії стала новим центром російського шпигунства в Європі. За останні два роки кількість російських державних службовців в Австрії зросла до більш ніж 500 осіб, більшість з яких – дипломати і адміністратори. Частка шпигунів серед них також досить велика. Після закриття російського консульства в Мюнхені, російські співробітники переїхали до Зальцбурга в Австрії.

За словами європейських чиновників і розвідників, Відень став базою для російських таємних операцій, включно з фінансуванням та підтримкою вбивств, саботажу, вербуванням, промисловим шпигунством і операціями з надання впливу. Зазначається, що шпигунська діяльність в Австрії дозволена, якщо вона не протирічить інтересам самої країни.

Австрійські оперативники у Відні підозрюються у вербуванні та фінансуванні російських операцій, таких як відстеження постачань західної зброї до Києва або убивство російського військового пілота Максима Кузьмінова в Іспанії. Вбивцям пілота supposedly була виплачена готівка, яку надали російські держслужбовці з Відня.

За словами співробітника австрійської розвідки, Росія відправляє великі суми готівки в сусідні країни, такі як Литва, і автодорогами вантажують їх представники австрійського дипломатичного корпусу через всю Європу. Зазвичай це робиться в дипломатичних сумках, які не підлягають перевірці поліцією.

Нещодавно в Австрії затримали колишнього співробітника Федерального відомства із захисту конституції та боротьби з тероризмом (BVT) за підозрою у шпигунстві на користь Росії. Після цього канцлер Австрії Карл Нехаммер вирішив скликати Раду національної безпеки.

За оцінками європейських чиновників, після вторгнення РФ в Україну в 2022 році, режим Путіна надсилає своїх агентів як біженців на Захід, які можуть займатися політично вмотивованими вбивствами. Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на європейських чиновників.

Читайте також: