Військовий розповів, чи існує на фронті мовне питання

Мовне питання в армії несуттєве -воїн заявив про кількість мовознавців в українській армії

Колишній боєць батальйону "Азов" та інструктор військової школи командирів Мактавіш наголосив, що українська армія має багато людей, які говорять і українською, і російською мовами.

Мактавіш сам перейшов на українську у 2017 році, але зауважив, що це питання несуттєве в армії. Він вважає, що держава повинна українізуватися, але зараз проблем із мовою немає.

"Так, вони може в окопах спілкуються між собою суржиком, українською, російською - це все в такій каші. Але в цьому немає ніякої проблеми", - зазначив він.

Для військових головне виконання задач, а не мова, якою вони говорять, вважає Мактавіш.

"Але ми маємо розуміти, що ми повинні підходити до повного відходу від російського наративу та відновлення нашої культурної спадщини. Тому питання мови дуже роздуте зараз. У всіх інших питаннях, які показують нашу ідентичність, ми на це "забиваємо". Туди треба звернути увагу", - додав він.

Мактавіш вірить, що питання мови в армії відпаде само собою, коли україна зупинить війну. Він пояснив, що воїни відчувають відразу до російської мови підсвідомо через агресивний наратив противника.

"Просто з часом у військових відійде і люди перейдуть на українську мову. Маємо уникати тотальної українізації, бо це може викликати спротив", - зазначив Мактавіш.

Нещодавно мовознавиця Ірина Фаріон вважала, що всі військові мають розмовляти українською мовою, адже це питання дисципліни.

Професорку звільнили з Національного університету "Львівська політехніка" 15 листопада. Університет не коментує цю ситуацію.