Заявка України на підтримку Глобального Півдня на Саміті миру зазнала невдачі – ЗМІ

Заявка України на підтримку Глобального Півдня на Саміті миру зазнала невдачі – ЗМІ

Згідно з аналізом агентства Bloomberg, президент України Володимир Зеленський не зміг заручитися підтримкою країн Глобального Півдня на першому Саміті миру у Швейцарії. Це ставить під загрозу його спроби розширити підтримку у війні проти російського вторгнення.

Саміт відбувся 15-16 червня, і з понад 100 країн і організацій, які брали участь, спільне комюніке підписали лише 83 країни. Індія, Індонезія, Південна Африка і Саудівська Аравія не підписали комюніке.

Китай відмовився участь у саміті, а Бразилія, яка прислала лише спостерігача, також не поставила свій підпис. Ці країни, які входять до блоку БРІКС, є важливими гравцями з Глобального Півдня, яких Україна хоче залучити на свій бік.

Аналітики зазначають, що саміт показав, що Київ має проблему з отриманням підтримки країн, які не входять до Заходу. Зеленський вірить, що деякі з цих країн підпишуть комюніке після консультацій з урядами, і він вважає проривом кількість делегатів, які підписали комюніке одразу після саміту.

У самому комюніке відсутнє формулювання щодо проведення наступного саміту та участі Росії в ньому, хоча був консенсус щодо необхідності врешті-решт посадити Росію за стіл переговорів. Про "просування вперед кроків зі зміцнення довіри для взаємодії з Москвою" також не було згадано в комюніке.

Джерело: ZN.UA

Читайте також: