Зеленський виступив на історичному для України саміті ЄС

Президент України Володимир Зеленський в четвер вранці звернувся до учасників Європейської ради через відеозв'язок. Зустріч, яка відбувається в рамках саміту Євросоюзу, призначена для обговорення можливості початку процесу вступу України до ЄС.

Варто зазначити, що Президент України не є учасником Європейської ради, оскільки в цей орган входять лише керівники держав ЄС. Але голова Євроради має право запрошувати гостей на засідання без одностайної згоди усіх держав.

Раніше розглядалася можливість особистого візиту Зеленського до Брюсселя, але в ЄС не підтвердили можливість його присутності на саміті. Президент України вже здійснював серію закордонних поїздок у минулому тижні.

Саміт Європейського Союзу, який відбувається сьогодні в Брюсселі, має велике значення для України. Лідери ЄС повинні прийняти рішення щодо початку переговорів про членство України в ЄС. Крім того, вони також повинні вирішити питання щодо подальшої фінансової та військової підтримки України у протистоянні з Росією.

Питання України буде розглянуте першим на порядку денному саміту. За політичним рішенням щодо початку переговорів більшість - 26 країн-членів ЄС - підтримують цей крок, тоді як Угорщина виступає проти нього.