ЗСУ просунулися поблизу Спірного в Донецькій області: аналіз ISW

Українські війська продовжують проводити позиційні бої на кількох напрямках. ЗСУ зазнали успіху у переміщенні на південь від Спірного. Про це йдеться в звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Положення українських військ

Російські та українські сили продовжують проводити позиційні бойові дії вздовж Куп'янськ-Кремінна, але наразі немає підтвердження про будь-які зміни на лінії фронту на 29 грудня.

Українські та російські джерела повідомили, що позиційні бойові дії тривали на північний схід від Куп'янська біля Синьківки та на захід і південний захід від Кремінної біля Торського та Серебрянського лісництва.

Зазначається, що український журналіст Юрій Бутусов опублікував відео, на якому видно, як українські безпілотні літальні апарати та артилерійські підрозділи атакують російську бронетехніку біля Синьківки.

Геолокаційні знімки, опубліковані 27 грудня, показують, що українські сили зазнали успіху у переміщенні на південь від Спірного.

Українські та російські джерела стверджують, що позиційні бої відбувалися на захід від Бахмута біля Богданівки, Хромового та Іванівського, а також на південний захід біля Кліщіївки, Андріївки та Курдюмівки. Згідно з геолокаційними знімками, опублікованими 29 грудня, російські війська, схоже, перемістилися на північний схід від Водяного (7 км на південний захід від Авдіївки).

Українські та російські джерела повідомили, що позиційні бої тривали на північний захід від Авдіївки біля Очеретиного, Новобахмутівки та Степового, а також на південний схід поблизу промзони та на південний захід біля Сіверного, Первомайського та Невельського.

Український військовий оглядач Костянтин Машовець заявив, що російські війська атакують невеликими ударними групами без підтримки бронетехніки, а в деяких випадках і без артилерії, покладаючись замість цього на вогонь зі стрілецької зброї.

29 грудня російські та українські сили продовжували проводити позиційні бої на захід і південний захід від Донецька, але наразі немає підтвердження про будь-які зміни лінії фронту у цьому районі. Позиційні бої також тривали біля Мар'їнки та Новомихайлівки.

Згідно з повідомленням Генштабу ЗСУ, українські сили відбили 4 атаки з боку російських військ на південь від Новодарівки.

29 грудня російські війська продовжували намагатись відновити контроль над раніше втраченими позиціями на заході Запорізької області, але наразі немає підтвердження про будь-які зміни лінії фронту в цьому районі. Зазначається, що позиційні бойові дії відбувалися вздовж Копані-Роботине-Новопрокопівка-Вербове, зокрема в районі Роботиного та між Новопрокопівкою і Вербовим.

Українські війська на 29 грудня стабільно утримували позиції на лівому березі Херсонської області, але наразі немає підтвердження про будь-які зміни лінії фронту в цьому районі. Російські та українські джерела повідомили про позиційні бойові дії поблизу та в районі Кринок.